Peste o sută de angajați ai Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Sălaj au participat la un protest în fața sediului instituției din Zalău, joi, 16 noiembrie, începând cu ora 9. Angajații sunt nemulțumiți de efectele pe care noua Lege a salarizării le vor avea asupra veniturilor lor, ducând la scăderea acestora cu până la 40 la sută, dar și de faptul că orele suplimentare efectuate de angajați au rămas neplătite. Totodată, stresul psihic, dar și epuizarea fizică aduc tot mai des Ambulanța la poarta instituției, potrivit participanților la protest.
Nicolae Brisc, liderul sindical din APIA Sălaj, ne-a declarat:
“Participăm la un miting spontan și am întrerupt lucrul timp de trei ore la APIA Sălaj pentru că am ajuns la limita răbdării și a oricărei capacități de a mai accepta minciunile și promisiunile deșarte care ni se transmit de la București. Vreau să menționez faptul că aplicarea legii 153/2017 și a noului Cod Fiscal aprobat în 8 noiembrie în ședință de Guvern vor face ca salariile noastre, ale angajaților APIA din teritoriu să scadă cu un procent cuprins între 20 și 40 la sută, în contradicție cu salarizarea din București acolo unde remunerațiile vor crește. Nu se mai poate, cădem pe capete, epuizați fizic și psihic, de dimineața de la 7 și până noaptea după ora 12.
Singura noastră doleanță este una cât se poate de firească și conformă cu legea care trebuie, așa cum știm, să fie valabilă pentru toți, și nu doar pentru o parte din angajați. Dorim ca grila de salarizare aplicabilă centrelor județene APIA să fie aceeași cu cea valabilă pentru angajații APIA din Capitală. Menționez faptul că APIA a absorbit, începând din anul 2007 și până în prezent, 20 de miliarde de euro, suntem prima instituție din țară în materie de absorbție de fonduri europene cu un procent de 99 la sută. Se lucrează de luni până duminică, stăm la muncă până la miezul nopții, avem ore suplimentare rămase neplătite și care acum nu se mai pot plăti, în acest fel nu se mai poate!
În 15 octombrie, când au început plățile în avans, noi, funcționarii APIA Sălaj puteam fi găsiți la birouri, după miezul nopții, luptându-ne cu volumul de muncă uriaș, cu oboseala, stresul și problemele pe care fiecare angajat le întâmpina și trebuia să le soluționeze în timp util. Suntem instituția civilă cu cel mai mare grad de mortalitate din cauza stresului și a epuizării fizice și psihice. Doleanța noastră se poate rezolva foarte ușor, prin trecerea grilei de încadrare din anexa 8 a Legii 153/2017, de la funcții teritoriale la funcții de stat, exact așa cum se întâmplă la centru. Dintre toate instituțiile subordonate Ministerului Agriculturii, APIA este singura instituție care discriminează salariații, aplicând grile diferențiate în teritoriu și la București.
Protestul de astăzi este o etapă incipientă, vom continua, în mod legal, acțiunile noastre și vom lua în calcul declanșarea grevei generale dacă factorii de decizie de la București, Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu și toți cei care trebuie să aplice legea în mod uniform și nu discreționar, vor continua să ne trimită aceleași răspunsuri batjocoritoare, și să ne spună aceleași minciuni pe care nimeni nu le mai crede. Vom merge și la București dacă va fi nevoie, vom picheta Prefectura și vom parcurge toate etapele menite să ne ajute să ne facem dreptate”, a spus Nicolae Brisc.
Petre Daea, ministrul Agriculturii” Să muncească și să nu se mai plângă!”
Referitor la protestul celor de la APIA, declanșat la nivel național, ministrul agriculturii, Petre Daea a declarat joi: ”Ei au o singură misiune: munca. O muncă cinstită, pe bani remuneraţi corect. Nu cred că sunt în situaţia să se plângă acum de salarii. Eu asta le-am spus angajaţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură: ‘Staţi liniştiți şi munciţi!’. Asta le transmit şi acum tuturor funcţionarilor din APIA, pe care îi respect: să fie liniştiţi şi să muncească, până la începutul anului mai este. Acum, trebuie să daţi subvenţiile, pentru că avem bani în buget şi aceştia trebuie să plece către fermieri, nu să-i blocăm prin minister, pentru că s-ar putea să dăm socoteală pentru treaba asta. Repet, asta le transmit: să muncească, pentru că sunt plătiţi cu salarii bune, şi să muncim toţi, în frunte cu mine. Eu, uneori, sunt sub nivelul unor funcţionari din APIA din punct de vedere al salariului”.
Protestul de la APIA de joi a început la ora 9 și s-a încheiat la ora 11. Din primele estimări, peste 5.000 de angajați ai APIA din județele țării au participat la acest proteste.
Oare nevasta lui Nosa o fi nemultuita?
Mai frate dar nu mai este limita a bunului simt in lumea asta? O asemenea institutie bugetofaga cum este APIA, are motive sa se planga de salarii? Mai bine taceau naibii din gura cu afirmatia aia ca le scade salariul cu 2000 de lei, asa macar nu mai iritau lumea cu salariile lor inzecit mai mari de 2000 de lei!
APIA-instituția civilă cu cel mai mare grad de mortalitate din cauza stresului și a epuizării fizice și psihice.
Nu este prost cine cere
Este foarte prost cine da !
NOSA nu lucreaza la APIA!
ala del la13.0,6 cum gandeste nu are treaba cumasura proasta a mincinosilor ci cu efectul pe care il creaza .adica scaderea salariilor
Cacaciosii rosii -PROTESTEAZA!
PENIBIL!!
La un venit de lider asa cum este APIA , 59.025 netsa tot faci greva …
Bine ca nu sunt o institutie paramilitara -nesimtitii
sa faci greva ca le scade salarul cu 2000lei
s au jmecherit vorbesc in procente aici -20-40%
iau 60-100 de milioane pe luna .
Stau la munca până noaptea, au răspundere cât încape, dau bani fermierilor, iar cei de la ANAF iau mai mult ca ei, că ne umilesc la ghișee, câte doi pe un post!!!
O minciuna mai mare nu exista.
Rusine guvernanti! Daea v-a mintit intr-un mod ordinar. Pe directori i-a ademenit cu stimulente pentru a controla/opri protestele. Foarte multi bugetari au salarii mult mai mari decat cei de la APIA…
saturati va
sa va fie rusine,sunteti fara limita,nu sepoate asa ceva votantilor PSD ne ati dus si pe noi in prapastie