Un protest spontan s-a declanşat în gările CFR din ţară, implicit şi în punctele feroviare din judeţul Sălaj. Radu Boian, şeful Gării CFR Jibou, ne-a comunicat faptul că protestul s-a declanşat miercuri la ora 7 şi a fost planificat să dureze două ore. „Nu am ştiut nimic despre declanşarea acestui conflict până în dimineaţa zilei de miercuri. Protestul a fost declanşat de impiegaţii de mişcare, această categorie de personal asigură servicii cruciale pentru bunul mers al activităţii în gări.
Este afectată activitatea la gările noastre, în special mă refer la gara din Jibou şi cea din Zalău. La Zalău erau afectate la ora 8 dimineaţa două garnituri. Este vorba despre cursele Zalău – Jibou şi Zalău -Carei, însă problema cea mai mare este legată de cursele care vin din Bucureşti, cursa care trebuia să sosească în această dimineaţă în Jibou era blocată, la ora 8, în Gîlgău. La fel şi cursa care pleca din Baia Mare către Bucureşti, care era blocată în Ileanda. Activitatea va fi reluată în cursul dimineţii. Refertitor la programul protestelor, deocamdată nu am fost anunţaţi cu privire la eventuale noi proteste”.
Conflictul spontan a fost declanşat după ce contractul colectiv de muncă de la CFR a expirat miercuri, iar salariaţii au decis să protesteze. La acest protest s-au alăturat angajaţii regionalelor de la Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Timişoara, Braşov. Salariaţii CFR se plâng de salariile mici şi vor o mărire cu 25 la sută a lefurilor. Deşi conducerea CFR a promis că va mări salariile, până acum, angajaţii nu au văzut nimic concret.
Bugetul CFR SA prevede pentru anul 2017 o creştere a fondului de salarii cu 22,5 la sută, care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor, informează compania. Administraţia a propus, pentru a asigura protecţia socială a angajaţilor şi după expirarea contractului colectiv de muncă, încheierea unui Act Adiţional pe o perioadă de minimum 30 zile, maximum 90 de zile, astfel încât salariaţii să nu-şi piardă anumite drepturi, cum ar fi: acordarea sporurilor, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masă sau a ajutoarelor sociale”, se arată în comunicatul citat.
Proiectul de buget al companiei pentru 2017 a fost avizat de Consiliul de Administraţie (CA), aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotarârii de Guvern. Noi runde de negocieri vor avea loc chiar miercuri, anunţă CFR. „Compania Natională de Căi Ferate “CFR” SA menţine deschis dialogul social şi negocierile transparente cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15. De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor“, se arată într-un comunicat al companiei.
Traficul feroviar în judeţ a fost reluat la ora 11.30, întârzierea medie a trenurilor la plecări şi sosiri fiind de aproximativ trei ore.