Protest pentru salarii compensatorii

Protest pentru salarii compensatoriiFoşti salariaţi sălăjeni din cadrul Imbunătăţirilor Funciare au protestat, vineri, in faţa Prefecturii Sălaj pentru obţinerea salariilor compensatorii. Aceştia au fost trimişi in şomaj la finele anului trecut, fără a beneficia de drepturile legale şi de cele stipulate in Contractul Colectiv de Muncă.

Grupul celor 15 persoane prezente vineri, intre orele 11-14, la manifestarea de protest de la Zalău, care au lucrat in cadrul Agenţiei Naţionale de Imbunătăţiri Funciare Sălaj şi-a exprimat speranţa că autorităţile judeţene se vor implica in soluţionarea revedincărilor acestora. Potrivit precizărilor făcute de protestatarele Elena Chiş şi Florica Moldovan, in 21 decembrie ANIF Bucureşti a decis concedierea a 3.500 de salariaţi din toată ţara, intre care 33 din Sălaj. Au mai rămas in unitatea din judeţ doar 18 angajaţi, din care nouă sunt şefi. Sindicatul a explicat că banii pentru salariile compensatorii nu au fost prevăzuţi in bugetul agenţiei, deoarece la data realizării proiectului de buget nu se ştia de reorganizări.

Salariile compensatorii nu s-au acordat nicăieri in ţară, deşi salariaţilor ANIF li s-a promis plata acestor drepturi băneşti la lichidare. Grupul de protestatari sălăjeni au informat că au solicitat acordarea salariilor compensatorii reprezentanţilor ANIF Bucureşti, prin executor judecătoresc, urmand ca in termen de zece zile să fie primit un răspuns. Dacă acesta nu va fi favorabil, sălăjenii sunt decişi să acţioneze in instanţă conducerea ANIF, avand in vedere că şi alţi foşti salariaţi din ţară au procedat la fel şi au caştigat, deocamdată doar pe hartie, aceste drepturi.

Totul este un haos, am predat de trei luni gestiunile, cand am intrat in şomaj, dar nimeni nu le-a preluat. De-a lungul anilor au avut loc de multe ori restructurări de personal, dar oamenii şi-au luat drepturile cuvenite. Pe de altă parte, nu ştim cu cine se va lucra de acum incolo, după aceste concedieri. Dacă va fi nevoie de intervenţii la inundaţii, deşi există baza materială necesară (respectiv, motorină, scanduri, scule şi utilaje), Sălajul nu mai dispune de personal. Este posibil ca toate serviciile să fie externalizate şi acest aspect să nu mai intereseze pe nimeni, a apreciat Elena Chiş.

Prefectul Sălajului, Vegh Alexandru, s-a arătat optimist in ce privesc şansele de soluţionare a nemulţumirilor invocate de protestatari şi a admis că neacordarea salariilor compensatorii s-a datorat faptului că sumele nu au fost prevăzute in buget. Am preluat memorandumul foştilor angajaţi ai ANIF Sălaj, il voi transmite la Ministerul Agriculturii şi la ANIF Bucureşti şi voi informa că a avut loc această grevă. Secretarul de stat mi-a confirmat faptul că se caută la această dată soluţii impreună cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor pentru ca problema să se rezolve pe cale amiabilă fără a se mai apela la instanţele de judecată. Banii necesari salariilor compensatorii nu au fost prevăzuţi in buget, dar sperăm ca in timp cat de scurt să se rezolve această problemă care vizează suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii şi al ANIF, a declarat Vegh Alexandru.

Leave a Comment