Un proiect inedit ce va trata subiectul fierbinte al migraţiei va fi implementat în perioada următoare de către specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. Intitulat „Anonimii migraţiei”, proiectul beneficiază de o finanţare de 55.000 de lei de la Administraţia Fondului Cultural Naţional, după ce a obţinut cel mai mare punctaj la secţiunea „Intervenţie culturală”. Demersul va cuprinde o serie de activităţi, printre care realizarea unui teatru documentar, a unei expoziţii foto-audio, a atelierelor educaţionale pentru copii, dar şi a unei platforme online. Sumei amintite i se adaugă cofinanţarea de circa 28.000 de lei asigurată de MJIA Zalău.
„Vorbim despre un proiect inedit nu doar pentru instituţia sălăjeană, ci şi pentru mediul muzeal în general, pentru că are un profil oarecum diferit de ceea ce muzeele fac în mod clasic în cadrul activităţilor specifice. Este inedit ca un muzeu să producă o piesă de teatru, şi nu orice fel de piesă, ci una care are la bază documentare în teren, cercetare ştiinţifică asupra unei teme de foarte mare actualitate, prin efectele pe care le are asupra societăţii româneşti: migraţia şi modul în care ea influenţează familii”, a precizat Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judeţean.
Potrivit spuselor sale, instituţia pe care o conduce va avea ca parteneri autorităţile locale şi unităţile de învăţământ din comunele Hida, Marca şi Nuşfalău – acolo unde se vor derula multe din activităţi, precum şi câteva asociaţii şi fundaţii culturale.
La rândul său, Valer Simion Cosma, managerul de proiect, a explicat că implementarea se va face în etape. Într-o primă fază, în martie-aprilie 2019, este programată cercetarea în teren, realizarea interviurilor, pentru ca în timpul verii să se lucreze la redactarea materialelor adunate, iar în septembrie să fie pregătit spectacolul. „Spectacolul va fi pregătit de către regizorul Claudiu Loland Maxim de la Asociaţia Reciproca, după un scenariu scris de Alexandra Voivozeanu, sociolog şi dramaturg, cu doctorat pe tema migraţiei. Va fi jucat de actori români şi maghiari la Teatrul Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca, pentru ca la începutul lunii octombrie a anului viitor să aibă loc premiera la Zalău”, a precizat Cosma. Ulterior, spectacolul va fi jucat în toate localităţile implicate în proiect şi, apoi, la Cluj, unde va fi inclus în stagiunea Teatrului Reactor.
„De regulă când se vorbeşte despre migraţie, se face referire la partea activă, la cei care pleacă, şi mai puţin de cei care rămân în urmă – copii şi, în special, bătrâni. Mi s-a părut că e o problemă, oarecum sunt anonimi, dramele lor nu sunt vizibile. Vrem să înţelegem ce se întâmplă cu ei, ce îi doare, cum i-a afectat migraţia. Ne dorim să dăm ceva înapoi comunităţii atât prin faptul că le ducem spectacolul, cât şi prin faptul că elevii vor avea acces la activităţi educaţionale inedite”, a mai spus managerul de proiect.
bejinariu spune-ne si cum l-ai angajat pe Cosma, candidat unic care a luat concursul de pe locul doi