PROIECT DE OUG Guvernul pregăteşte eliminarea companiilor chineze din achiziţiile publice

Companiilor din state terţe care nu au acorduri pentru intrarea pe piaţa europeană a licitaţiilor publice vor fi excluse de la achiziţiile publice organizate în ţara noastră, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă care este pregătit de guvern.

Înaintea iniţierii acestui demers normativ, Cabinetul Cîţu a adoptat în şedinţa de săptămâna trecută un memorandum care prevede excluderea companiilor respective de la licitaţiile pentru infrastructură.

Memorandumul a fost propus de Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, şi va fi urmat de o ordonanţă de guvern care va modifica legea achiziţiilor publice, în conformitate cu cerinţele Comisiei Europene, care nu tolerează concurenţa neloială a companiilor susţinute de statul chinez, dar şi calitatea proastă a lucrărilor efectuate de acestea.

Memorandumul adoptat de guvernul Cîţu la mijlocul săptămânii trecute prevede că pot fi excluse de la licitaţiile pentru infrastructură companiile provenite din ţări non-UE fără un acord cu Uniunea Europeană care să le permite accesul pe piaţa europeană a achiziţiilor publice de lucrări.

Referitor la acest lucru, prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, ieri, că memorandumul trebuie transpus într-o ordonanţă de urgenţă.

Conform memorandumului adoptat de guvern, excluderea se va aplica atât licitaţiilor viitoare, cât şi celor în curs. O astfel de decizie vizează companiile chineze controlate de stat care participă la achiziţiile publice pentru Autostrada Sibiu – Piteşti, drumul expres Piteşti – Craiova şi achiziţia de trenuri electrice lansată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Motivele excluderii companiilor chineze de la licitaţiile din România ar fi concurenţa neloială provocată de susţinerea acestora de către statul chinez, lipsa omologării produselor lor în Uniunea Europeană, dar şi antecedentele de lucrări ratate sau prost executate în alte state europene.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă ce va pune în aplicare memorandumul adoptat de Cabinetul Cîţu va fi elaborat de Secratariatul General al Guvernului şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice.

Prevederile legale ale UE care permit emiterea unei astfel de ordonanţe de urgenţă sunt cuprinse în Comunicarea Comisiei Europene nr. 5494 din 2019. Aceasta arată că „operatorii economici din ţări terţe, care nu au un acord care să prevadă deschiderea pieţei de achiziţii publice a UE sau ale căror produse, servicii şi lucrări nu intră sub incidenţa unui astfel de acord, nu au acces securizat la procedurile de achiziţii din UE şi pot fi excluşi”. UE a încheiat un Acord privind achiziţiile publice cu 19 state terţe, printre care SUA, Canada, Australia, Japonia, Israel şi Moldova, dar China nu este parte semnatară. Ca atare, companiile din China pot fi excluse de la licitaţiile publice din UE.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment