Rata de absorbţie a fondurilor europene în judeţul Sălaj, în perioada 2007-2014, a fost de 52 la sută, potrivit datelor prezentate vineri, în şedinţa lunară a Colegiului Prefectural, de către Mircea Ciocian, şef serviciu Management Instituţional din cadrul Instituţiei Prefectului Sălaj. În perioada precizată, în Sălaj s-au plătit 153 de milioane de euro, dintr-un total de 300 de milioane de euro – bani obţinuţi prin finanţare europeană. În total este vorba despre 124 de proiecte implementate de autorităţile publice locale, în special primării şi serviciile publice deconcentrate, proiecte prin intermediul cărora s-a investit în: infrastructură, reabilitări a unor clădiri de patrimoniu, introducerea sistemelor de alimentare cu apă mai ales în mediul rural, infrastructură şcolară, dar şi în alte activităţi desfăşurate în comunităţile locale. Potrivit şefului din cadrul Instituţiei Prefectului, Măsura care a adus cei mai mulţi bani în judeţul Sălaj este 322- „Reabilitarea satului românesc” – prin aceasta fiind finanţate un număr de 22 de proiecte, care au adus în Sălaj 52 de milioane de euro.
„Dacă facem un calcul, total fonduri la nivelul judeţului, din cele 300 de milioane de euro, se poate vedea că s-a încasat 153 de milioane de euro. Gradul de implementare ar fi 52 la sută, grad comparabil cu media naţională. Dacă vrem să vedem cât au beneficiat sălăjenii de programele cu finanţare europeană, dacă facem un calcul ar reieşi că în medie fiecare sălăjean a beneficiat de 1.250 de euro – veniţi pe proiecte publice la nivelul judeţului Sălaj. E o medie puţin mai mare decât media la nivel naţional, ceea ce înseamnă pe de o parte şi preocupare pentru implementarea acestor proiecte, iar pe de altă parte şi faptul că fiind cel mai dezavantajat judeţ, comparativ cu celelalte din regiunea Nord-Vest, sprijinul financiar a fost mai mare decât în judeţele din jur”, a precizat Mircea Ciocian.
Acesta a mai adăugat faptul că, ţinta pentru perioada următoare, 2014-2020, privind absorbţia banilor europeni de autorităţile publice este de 300-350 de milioane de euro. În perioada menţionată, pentru exerciţiul financiar, România are alocat 28,1 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 1.450 pe „cap” de locuitor.
Eventual 1250 euro pe cap de Psd-ist.