Comisia Europeană acordă în continuare despăgubiri producătorilor agricoli români pentru marfa rămasă nevândută – pentru până la 3.000 de tone de fructe şi legume proaspete, ca urmare a embargoului impus de Rusia Uniunii Europene, anunţă Ministerul Agriculturii. “Ca urmare a prelungirii embargoului Federaţiei Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, Comisia Europeană a prelungit măsurile de sprijin excepţional cu caracter temporar suplimentar pentru producătorii din sectorul fructe si legume”, se arată în comunicat.
Sprijinul financiar se va acorda pentru 1.500 tone de fructe – mere, pere, prune, struguri de masă, piersici şi nectarine – şi pentru 1.500 tone de legume – roşii, castraveţi, morcovi, varză albă si roşie, ardei gras, conopidă, broccoli, ciuperci din soiulAgaricus. La propunerea Organizaţiei Interprofesionale Prodcom Legume Fructe (OIPA), un solicitant poate beneficia de maximum 750 tone din cantitatea totală repartizată fiecărui sector, respectiv legume şi fructe.
Termenul limită de solicitare a retragerilor de pe piaţă este 15 septembrie pentru legume, şi 15 octombrie pentru fructe.
Dacă până în data de 15 octombrie nu s-au solicitat cantităţile stabilite, pentru cantitatea ramasă disponibilă vor putea fi depuse cereri de acordare a sprijinului de către orice beneficiar, până la atingerea plafonului limită de 3.000 de tone. Pot beneficia de acest sprijin organizaţiile de producători din sectorul legumicol şi fructifer, dar şi producătorii care nu fac parte din organizaţii de profil.