Găsit în conflict de interese de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Pop Emeric, edilul din Crasna, una dintre cele mai mari comune din Sălaj, susţine că va contesta în instanţă decizia. „Nu am primit încă nimic oficial de la ANI, însă, cu siguranţă, voi ataca decizia. Din punctul meu de vedere, în ceea ce o priveşte pe soţia mea, nu poate fi vorba de conflict de interese. Nu eu am angajat-o la Centrul de Persoane Vârstnice, plus că instituţia a trecut în subordinea Consiliului Judeţean. Iar în cazul fiului meu, da, într-adevăr el a fost angajat pentru o perioadă foarte scurtă. Căutam de mai mulţi ani un specialist în urbanism, iar fiul meu a terminat facultatea în acest domeniu. Având în vedere, însă, că se putea interpreta ca incompatibilitate, am desfăcut, la scurt timp, contractul de muncă al fiului meu”, a declarat primarul comunei Crasna.
Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei, s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă. “În perioada exercitării mandatului de primar, a emis acte administrative, a încheiat acte juridice şi a emis dispoziţii care au produs un folos material atât pentru sine, cât şi pentru soţie şi fiul său, încălcând, astfel, dispoziţiile art.76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003″, precizează reprezentanţii ANI.
Primarul sălăjean, ce se află la cel de-al patrulea mandat, consideră că, de-a lungul anilor, a făcut toate diligenţele necesare pentru dezvoltarea comunei. „Dacă funcţia de primar înseamnă să îţi îndepărtezi familia, nu consider acest lucru normal. Am făcut toate diligenţele necesare pentru ca această comună, una dintre cele mai mari din judeţ, să se dezvolte. Aici, au fost atrase cele mai multe fonduri europene şi s-a reuşit realizarea multor investiţii, benefice comunităţii şi pentru a atrage tinerii”, a mai spus Pop Emeric.
Cizer: A făcut plăţi către firma fiicei sale
Cazul primarului din Crasna vine să completeze lista edililor sălăjeni găsiţi în conflict de interese. Printre aceştia se numără: primarul comunei Dragu, Claudiu Lazăr, al comunei Cizer, Liviu Fărcaş, Eugen Bălănean, primarul suspendat la oraşului Jibou, Maior Andrei, fostul edil al comunei Crişeni sau fostul primar al comunei Meseşenii de Jos.
Liviu Fărcaş, primarul comunei Cizer, a fost trimis în judecată, anul acesta, fiind acuzat de două infracţiuni de conflict de interese. Mai exact, edilul a dispus plata sumei de 2.975 de lei către intreprinderea individuală a fiicei sale, plus plata sumei de 15.951 de lei către propria firmă, cedată, fictiv, unei fine, dar pentru care el era singurul care avea specimen de semnătură.
Meseşenii de Jos: Şi-a angajat fiica
Fostul primar al comunei Meseşenii de Jos, Sandu Bercean, condamnat în luna aprilie 2014 la şase luni de închisoare cu executare pentru conflict de interese în formă continuată şi fals intelectual, a fost trimis în judecată pentru că a achiziţionat în perioada 2011 – 2012 pentru Primărie mărfuri de la magazinele soţiei şi fiului şi pentru că a angajat-o pe fiica sa în funcţia de consilier personal al primarului. El a executat aproximativ trei dintre cele şase luni de detenţie, edilul, între timp suspendat din funcţie, fiind liber – inclusiv să candideze din nou pentru funcţia de primar al comunei, instanţa nedispunând o interdicţie în acest sens.
La Jibou, un an de închisoare cu suspendare pentru fostul primar
În ceea ce-l priveşte pe Eugen Bălănean, fostul edil al oraşului Jibou, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, fapt ce i-a adus şi suspendarea din funcţia de primar. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, ”În calitate de primar, în perioada 2010 – 2013, a decis achiziţionarea unor mărfuri şi servicii de transport, în valoare totală de 167.844,59 de lei, de la SC Cerespan SRL, cu sediul în Jibou, cunoscând că, la această societate, asociat unic şi administrator este fiul Bălănean Eugen Ciprian, cu scopul de a realiza un scop material indirect pentru acesta din urmă. De asemenea, în perioada 2009 – 2013, a decis achiziţionarea unor mărfuri alimentare şi nealimentare în valoare totală de 37.768,8 lei de la SC Ceres 91 SRL, la care este asociat, deţinând 50 la sută din părţile sociale, cu scopul de a realiza un scop material pentru sine”.
Conflict de interese şi la Crişeni
Tot un an cu suspendare a primit, pentru conflict de interese, şi primarul suspendat al comunei Crişeni, Maior Andrei. Potrivit inspectorilor ANI, „a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada 8 noiembrie 2010 – 1 noiembrie 2013, a semnat, în calitate de primar, dispoziţia de numire a fiului său în funcţia de consilier al primarului, precum şi contractul individual de muncă al acestuia. Astfel, acesta nu a respectat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora <<Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I>>”.
Primarul din Dragu, de două ori în atenţia ANI
În cazul lui Claudiu Lazăr, primarul comunei Dragu, inspectorii ANI au declarat că acesta ”a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese de natură administrativă, întrucât, în calitate de primar al comunei Dragu, a semnat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale în funcţia de consilier personal al primarului, precum şi fişa postului pentru aceasta şi, totodată, a emis şi dispoziţia de numire în funcţie”. Ulterior, tot ANI a descoperit şi că edilul ”s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 11 mai – 20 iunie 2012, întrucât a deţinut, simultan, calitatea de funcţionar public şi calitatea de candidat la alegerile locale, şi, ulterior, pe cea de primar al comunei Dragu, judeţul Sălaj, începând cu data de 18 iunie 2013”.