Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj a prezentat vineri, în cadrul Colegiului Prefectural, un raport privind respectarea de către instituțile publice a legislației care reglementează sănătatea la locul de muncă. Statistica este una îngrijorătoare. Din 61 de primării, doar opt au alocat anul trecut fondurile necesare efectuării de către angajați a examenelor medicale periodice. ”Angajatorii sunt obligați să asigure fondurile legate de examenele medicale periodice. Încălcarea acestor prevederi constituie contravenție. Din 61 de primării, doar angajații a opt administrații au efectuat anul trecut examenul medical periodic: Zalău, Hereclean, Sărmăşag, Dragu, Valcău de Jos, Pericei, Vârşolţ şi Surduc. De exemplu, la Bocșa și Șimișna nu s-au mai făcut examenele din 2009. Majoritatea primăriilor motivează că nu au fonduri pentru sănătatea în muncă”, a declarat Luminița Nemeș, directorul ITM Sălaj. De exemplu, la Primăria Zalău, 37 la sută din angajați au probleme de sănătate, afecțiunea cea mai des întâlnită fiind hipertensiunea arterială. ”Această afecțiune reflectă munca funcționarilor publici cu omul. Expunerea pe care funcționarii o au în relația cu cetățenii duce la o uzură psihică și la afecțiuni care pot apărea de la un an la altul”, crede Nemeș. Nici instituțiile publice deconcentrate nu stau prea bine la acest capitol. ”Casa Județeană de Pensii, Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția de Cultură, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Agricultură, Direcția Sanitar Veterinară și Biroul Vamal nu au avut în 2013 fonduri pentru examenele medicale, dar au alocat în acest an banii necesari. Un caz mai aparte a fost la Direcția Generală a Finanțelor Publice, care din cauza regionalizării nu a efectuat controlul medical”, a precizat directorul ITM Sălaj. În învățămât lucrurile stau cel mai bine. 90 la sută din angajații unităților de învățământ controlate au efectuat examenul medical periodic.
Prefectul Ionel Ciunt a cerut, vineri, Inspectoratului Teritorial de Muncă să intervină și să solicite primăriilor și instituțiilor deconcentrate termenele până la care vor face controalele medicale. ”Până în 15 mai vreau această statistică. Nu e corect ca în cazul agenților economici să acționăm într-un fel, iar în cazul instituțiilor publice în alt fel”, a subliniat Ciunt.
Primăriile și deconcentratele au scăpat de amenzi
Instituțiile publice deconcentrate și primăriile care au nu alocat fonduri pentru examenele medicale periodice ale angajaților au scăpat doar cu avertisment din partea ITM-ului, dar dacă nu vor remedia situația se va ajunge și la amenzi. ”Deocamdată nu s-au aplicat contravenții. S-a mers pe avertismente și nu s-au aplicat sancțiuni pecuniare. Indiferent dacă angajatorul este publice sau privat, numai în cazul în care situația nu este remediată se recurge la aplicarea sancțiunii”, a mărturisit Luminița Nemeș. Dacă se ajunge la sancțiuni, aceastea sunt aplicat ”în limita decenței, în funcție de numărul angajaților fără vizite medicale”, spune Lucian Lazoc, inspector șef al Departamentului pentru Securitate și Sănătate în Muncă. De menționat este faptul că în cadrul ITM Sălaj nu există un inspector calificat în medicina muncii.
Gorgan Paul este un fost ceferist.