S-a dat startul instruirilor pentru alegerile locale. Primarii şi secretarii din comunele şi oraşele sălăjene au participat miercuri, 6 aprilie, la o şedinţă de instruire cu privire la organizarea alegerilor locale. Şedinţa a fost organizată de Instituţia Prefectului Sălaj, iar la eveniment, alături de primarii şi secretarii din judeţ, au luat parte: Marin Niţu – reprezentantul guvernului în teritoriu, reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Sălaj, ai Serviciului Judeţean de Telecomunicaţii şi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Porolissum” Sălaj.
Una din atenţionările speciale, prezentată reprezentanţilor unităţilor administrativ teritoriale din judeţ (UAT), a fost cu privire la prevenirea situaţiilor de urgenţă în secţiile de votare. „Secţiile de votare trebuie amenajte la parterul construcţiilor pentru a asigura evacuarea corespunzătoare a utilizatorilor şi persoanelor care vin la vot. Totodată, trebuie să aveţi în vedere cabinele de vot. Acestea trebuie amenajate într-o încăpere fără a reduce gabaritele de evacuare, respectiv holuri, căi de acces şi de circulaţie ale persoanelor. Dacă se amenajează, de exemplu într-o sală de clasă, cabina de vot, trebuie să aveţi în vedere mobilierul din acea încăpere să nu îl puneţi pe calea de evacuare – obligatoriu, în altă încăpere, în altă zonă! Toate căile de evacuare trebuie să fie marcate cu acele săgeţi verzi, care dirijează personalul către exteriorul construcţiei. Este interzis a se folosi focul deschis pe parcursul desfăşurării procesului electoral. De asemenea, la instalaţiile electrice care vor fi instalate în cabinele de vot să aveţi în vedere să nu fie realizate cu improvizaţii, fără a respecta normele tehnice în vigoare. Fiecare spaţiu, unde se vor amenaja cabinele de vot, va trebui să fie dotat cu ce puţin un stingător la 50 de metri păraţi. Preşedinţii secţiilor de votare vor trebui să întocmească instruirea membrilor comisiei de votare”, a transmis primarilor şi secretarilor, Sorin Mureşan – adjunct în cadrul ISU „Porolissum” Sălaj. Înainte de desfăşurarea procesului electoral reprezentanţii ISU vor desfăşura controale de prevenire a situaâiilor de urgenţă.
În cadrul şedinţei, reprezentantul guvernului în teritoriu le-a atras atenţia celor prezenţi la instruirea cu privire la desfăşurarea alegerilor, că pentru alegerile din luna iunie s-a schimbat cadrul legislativ. „Trebuie să insist şi să reamintesc, că în acest an asistăm la o reformă a legislaţiei electorale., care a schimbat regulile şi a împărţit responsabilităţile între Guvern – Ministerul Afacerilor Interne- Prefecturi- AEP şi STS – primarii etc. (…) Deci, din acest an atribuţiile şi responsabilităţile sunt împărţite şi rolul principal îl va avea AEP – oraganul specializat pentru alegerile locale, parlamentare şi referendum. De la dumneavoastră, doresc, ca în acest proces electoral, să daţi dovadă de transparenţă, corectitudine, organizare impecabilă a alegerilor, neimplicare politică. Dacă vom îndeplini aceste cerinţe cred că procesul electoral se va desfăşura corect fără să avem comentarii dintr-o parte sau alta”, a spus prefectul Niţu.
Informatizarea secţiilor de votare
Alt lucru „deosebit” pentru acest proces electoral îl reprezintă informatizarea secţiilor de votare, începând cu alegerile din 5 iunie 2016. În opinia prefectului, informatizarea va duce la transparenţă, iar viteza de lucru va impiedica votul multipu, traseismul electoral. „Poate că nu la mulţi le va conveni acest lucru – informatizarea secţiilor de votare. Dar, cu siguranţă, vor fi înlăturate multe aspecte negative. Este un început şi depinde de noi şi de oamenii pe care-i stabilim la secţiile de votare: informaticieni şi operatori de calculator”, a adăugat prefectul.
O altă noutate pentru alegerile din luna iunie, prezentată la şedinţa de instruire de reprezentanţii AEP Sălaj, este că cetăţenii Uniunii Europene (UE) cu rezidenţa în localităţile din judeţ, respectiv din România vor avea drept de vot.
La nivel de judeţ vineri, 8 aprilie, va avea loc tragerea la sorţi prin care se va stabili preşedintele şi locţiitorul circumscripţiei electorale judeţene. Tot în aceeaşi zi se vor stabili preşedinţii şi locţiitorii circumscripţiilor electorale din comune, oraşe şi municipiu. Tot de vineri, birourile electrorale de circumscripţie sunt legal constituite şi îşi intră legal în atribuţii.