Primarii și secretarii orașelor și comunelor din județul Sălaj au fost convocați vineri de către Instituția Prefectului la o întâlnire cu reprezentanții Autorității Electorale Permanente (AEP) pentru a pune la punct mai multe detalii legate de organizarea, în 25 mai, a alegerilor pentru Parlamentul European. Principalele subiecte au fost legate de listele cu alegători, fiind primul scrutin când se folosește Registrul electoral, și delimitarea secțiilor de votare. Față de alegerile trecute, de această dată listele electorale permanente se întocmesc și se tipăresc de către primari, pe baza datelor și informațiilor cuprinse în Registrul electoral. ”Primarii trebuie ca până în aprilie să poată tipări listele electorale și permanente și copiile acestora. De asemenea, sunteți nevoiți să asigurați resursele umane și materiale pentru listarea acestor liste”, le-a transmis directorul Autorității Electorale Permanente, filiala Nord-Vest. De asemenea, în termen de zece zile de la tipărirea listelor electorale permanente, primarul este obligat să pună la dispoziția competitorilor electorali, la cererea și pe cheltuiala acestora, copii de pe listele electorale permanente.
Pentru reducerea cheltuielilor necesare în vederea desfășurării procesului electoral, primarii pot utiliza bunurile materiale recuperate de la alegerile anterioare și aflate în stare bună. Acolo unde bunurile materiale necesare dotării corespunzătoare a secțiilor de votare nu se pot recupera, se vor achiziționa unele noi de către instituțiile prefectului, în baza centralizării necesarului și în limita fondurilor alocate.
În localităţile cu o populaţie de peste 2.000 de locuitori trebuie amenajate câte două secţii de votare, iar în localităţile cu o populaţie sub 1.500 locuitori, o singură secţie de votare. La Pericei, administrația refuză să deschidă a doua secție de votare, pe motiv că satul este compact, iar distanțele sunt mici. ”Pentru o diferență de 300 de persoane nu merită să cheltuim bani ca să deschidem a doua secție. Distanțele sunt mici, iar casele compacte. Am discutat și cu consilierii și nu vedem rostul unei a doua secții de votare”, le-a spus primarul Boncidai Csaba, reprezentanților AEP. Însă, după principiul ”unde-i lege, nu-i tocmeală”, prefectul Ionel Ciunt l-a rugat pe primarul din Pericei să înființeze cea de a doua secție de votare pentru a le asigura cetățenilor dreptul la vot.
În altă ordine de idei, directorul AEP Nord-Vest le-a explicat primarilor că în cazul în care sunt persoane care nu se pot deplasa la secția de votare, ”acestea trebuie să facă o cerere pentru urna mobilă, cu o zi înainte de vot, și să prezinte un act medical care să ateste că sunt netransportabile”.