Proiectul cu finanțare europeană ”Reabilitarea clădirii monument istoric – Transilvania” va fi finalizat până în 13 aprilie, a anunțat vineri primarul Radu Căpîlnașiu. Recepția lucrărilor a fost făcută în luna noiembrie a anului trecut, iar de atunci a fost demarată o campanie de promovare a clădirii la nivel regional, unul dintre obiectivele proiectului fiind introducerea în circuitul turistic a clădirii Transilvania. O sută de posibili utilizatori ai clădirii Transilvania au primit prin intermediul Poștei o scrisoare prin care li se prezintă avantajele acestui monument istoric, poziționat geografic în centrul regiunii Nord-Vest.
Investiția de aproape zece milioane de lei a fost asigurată din fonduri europene, naționale și locale. Contractul de lucrări a vizat reabilitarea în întregime a Corpului C al Clădirii Transilvania, dar și lucrări de reabilitare și amenajare a fostei săli de spectacole a orașului, situată la primul etaj al Corpului B. De altfel unul din punctele de atracție ale investiției este refacerea picturii murale din fosta sală a teatrului orășenesc, ceea ce a redat sălii ”strălucirea de odinioară”. Contractul de lucrări a mai inclus instalarea unui sistem de climatizare și alarmare în caz de incendiu pentru întreaga clădire, refacerea acceselor pietonale și rutiere din zona de protecție a monumentului istoric, reabilitarea celor două curți interioare, construirea unei toalete publice, amenajarea a 30 de locuri de parcare și spații verzi, dotarea spațiilor verzi, inclusiv a parcului din fața clădirii, cu bănci și pubele pentru deșeuri, montarea unei rampe pentru persoane cu handicap și realizarea sistemului de iluminat arhitectonic.
Piața Iuliu Maniu și centrul istoric al municipiul Zalău au un aspect vizibil îmbunătățit după finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii Transilvania și iluminarea arhitecturală a acesteia. Având în față complexul statuar Wesselenyi, de asemenea inclus pe lista monumentelor istorice, un parc și o fântână cu amorași, Clădirea Transilvania domină Piața Iuliu Maniu și centrul istoric al orașului. Municipiul Zalău a demarat lucrările de reabilitare încă din anul 2005, atunci când un colț al clădirii era în pericol de prăbușire. Această investiție face parte dintr-un proiect amplu de regenerare urbană și reabilitare a centrului istoric al municipiului.
Clădirea Transilvania va găzdui mai multe instituții publice
”Chiar dacă au fost multe cereri din partea instituțiilor interesate de spațiile din clădirea Transilvania, în corpul C avem în vedere să mutăm Direcția de Asistență Socială și laboratoarele Direcției de Sănătate Publică. Vechea policlinică a orașului, unde sunt acum laboratoarele DSP, va fi cuprinsă într-un alt proiect de reabilitare cu finanțare europeană și ne dorim ca acolo să înființăm un centru muzeal”, a precizat primarul Căpîlnașiu. În clădirea Transilvania își vor mai avea sediile Consiliul Local al Tinerilor, Ocolul Silvic ”Stejarul” și Centrul de Informare Turistică. De asemenea, acolo va reveni Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu”.
Sală pentru conferinţe și seminarii regionale
Amenajarea fostei săli de teatru orășenesc într-un spațiu multifuncțional, dedicat conferințelor și seminariilor, a fost unul dintre obiectivele majore ale proiectului. Refacerea picturii murale pe o suprafață de 350 de metri pătrați din fosta sală de teatru a reprezentat, după cum se exprima elaboratorul studiului de conservare a picturii, ”o provocare tehnico – stilistică atât din punct de vedere al metodologiei de execuție, cât și din punct de vedere compozițional”. Pe lângă lucrările de amenajare, sala a fost dotată cu mobilier adecvat organizării de spectacole și expoziții, sistem de sonorizare pentru conferințe, dar și un sistem antiefracție. ”La finalul proiectului, pe 13 aprilie, sala va găzdui și primul eveniment, de inaugurare, dintr-un șir, sperăm, cât mai lung”, a adăugat Radu Căpîlnașiu.