Cei peste 5.500 de zălăuani care trăiesc la limita subzistenţei şi care au fost incluşi în acest an pe lista beneficiarilor de produse alimentare comunitare mai au de aşteptat până ce îşi vor putea ridica pachetele de la Uniunea Europeană.
Deşi în depozitele Primăriei Zalău se află cantităţi importante de făină albă, mălai, ulei şi zahăr, autorităţile au decis să nu înceapă, încă, distribuţia ajutoarelor alimentare către nevoiaşi. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, până în acest moment, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj a repartizat Zalăului 66 tone de făină albă, 22 tone mălai, 9,8 tone de zahăr şi 10.800 litri de ulei. „Distribuirea alimentelor către beneficiari va începe după ce Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară va primi şi celelalte categorii de alimente – paste făinoase, miere de albine, zacuscă, roşii în bulion şi conservă de carne de porc”, ne-a declarat Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău.
În acest an, zălăuanii din categoriile defavorizate – pensionari cu venituri sub 400 de lei, şomeri, persoane cu handicap, veterani de război, beneficiari ai venitului minim garantat – îşi vor ridica ajutoarele alimentare de la Punctul Termic 38, situat pe strada Avram Iancu, nr. 4, în apropierea Liceului Sportiv. Fiecare are dreptul la un pachet compus din 10 kg făină albă de grâu, 7 kg mălai, 0,5 kg paste făinoase, 4 l ulei, 0,8 l roşii în suc propriu, 0,4 kg zacuscă, 0,3 kg conservă de carne, 0,25 kg miere de albine şi 2 kg zahăr.
Anul trecut, circa 5.200 de zălăuani care trăiesc la limita subzistenţei şi-au ridicat pachete cu alimente, de la punctul de distribuire din cartierul Brădet.
La nivelul întregului judeţ, pentru anul 2013 au fost declarate eligibile 37.516 de persone, cărora UE le acordă, pentru al şaselea an consecutiv, pachete cu alimente. Din totalul beneficiarilor, aproape 10.000 trăiesc din venitul minim garantat, 13.000 au grad de handicap, circa 3.500 sunt şomeri, iar 11.000, pensioari. În clasamentul localităţilor cu cei mai mulţi beneficiari conduce detaşat reşedinţa de judeţ, cu peste 5.500 de nevoiaşi, urmată fiind de Jibou, cu circa 1.600 de persoane, Şimleu Silvaniei, cu 1.465 şi Crasna, cu puţin peste 1.100 de persoane.
După cum susţine Violeta Milaş, directorul DGASPC Sălaj, instituţia pe care o conduce a împărţit produse către mai multe primării din mediul rural, o parte dintre ele începând deja distribuirea alimentelor către beneficiari. „Ne bucurăm că în acest an ritmul în care au sosit ajutoarele este mult mai bun şi au fost respectate prognozele. Pentru zilele următoare avem asigurări că ne vor intra în depozitul central cantităţi de zahăr şi conserve de carne”, a spus Milaş.