Redeschiderea cinematografului ”Scala”, remodelarea centrului orașului, reabilitarea clădirilor istorice sau modernizarea principalelor străzi din oraș sunt doar câteva din proiectele pe care Primăria Municipiului Zalău va cere finanțare europeană. 22 de miliarde de euro, fonduri structurale şi de coeziune, va primi România în exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene, iar municipalitatea a început să aplice pe diferite axe de finanțare.
Cinematograf 3D și planetariu la Scala
De cel puțin patru ani încoace se discută despre redeschiderea cinematografului Scala. Au fost propuse numeroase proiecte, însă nici unul nu a fost dus la bun sfârșit din cauza lipsei de finanțare. Pentru exerciţiul financiar 2014-2020, Primăria Zalău va depune spre finanțare un proiect în valoare de patru milioane de euro. ”Complexul Cultural Scala va cuprinde un cinematograf 3D, un planetariu și o sală multifuncțională, cu o capacitate de 250 de locuri, atât pentru filme, cât și pentru teatru. Proiectul se ridică la patru milioane de euro, cu tot cu dotări, dar finanțarea nu ne asigură în totalitate această sumă. Vrem să obținem bani cel puțin pentru reabilitarea clădirii fostului cinematograf”, ne-a declarat primarul Radu Căpîlnașiu. După intervențiile deputatului PNL Mirel Taloș, cinematograful Scala a trecut, în martie 2010, în administrarea Primăriei Zalău și trebuia reabilitat și pus în funcțiune în termen de patru ani de la preluare.
Centrul va căpăta o altă înfățișare, iar strada Unirii devine pietonală
După organizarea concursului de soluții arhitecturale pentru remodelarea zonei centrale a orașului, Primăria va depune un proiect de finanțare pe axa de ”regenerare urbană”. ”Din fiecare soluție arhitecturală vom alege ce este mai potrivit pentru modernizarea platoului din fața Prefecturii. Strada Unirii va deveni pietonală”, a adăugat Căpîlnașiu. De asemenea, în cadrul proiectelor de remodelare a centrului municipiului intră și reabilitarea clădirilor istorice: vechea policlinică a orașului și sediul actual al Primăriei.
Luni, începând cu ora 15, în sala de ședințe a municipalităţii, membrii grupului ”Amintiri despre Zalău” sunt invitați de către primarul Radu Căpîlnașiu la o discuție pe tema remodelării centrului istoric al Zalăului.
Asfaltări de 25 de milioane de euro
Un alt proiect important este legat de intrările și ieșirile din oraș. Bulevardul Mihai Viteazul, străzile 22 decembrie 1989, Corneliu Coposu, Gheorghe Doja, Porolissum și Cetății vor fi reabilitate. Valoarea investițiilor este ”imensă” – 25 de milioane de euro, atât cât reprezintă bugetul total al Primăriei pe un an sau cel de dezvoltare pe șase-șapte ani. Tot la capitolul infrastructură rutieră, Primăria negociază cu CFR-ul construirea unui sens giratoriu lângă stația de călători, având în vedere că e o zonă extrem de periculoasă pentru conducătorii auto care ies din parcarea stației. ”Vom solicita un teren de la CFR să amenajăm parcarea de autobuze, o mică autogară pentru transportul interjudețean și un sens giratoriu”, a subliniat primarul Căpîlnașiu.
Sistemul public de iluminat poate fi modernizat cu bani de la UE
În exerciţiul financiar 2014-2020, Primăria Zalău va continua programul de reabilitare termică a blocurilor din municipiu și în paralel va încerca să atragă fonduri nerambursabile pentru clădirile școlilor și grădinițelor. Alt proiect important, finanțat de Uniunea Europeană, este etapa a doua de extindere a rețelei de apă și canalizare. ”Vor fi bani europeni și pentru reabilitarea sistemului public de iluminat și vrem să depunem și aici un proiect. Deocamdată va rămâne în administrarea Citadinului”, a precizat Radu Căpîlnașiu. Dacă toate proiectele enumerate mai sus sunt de lungă durată, un proiect care are toate șansele să fie finalizat în acest an este hala agroalimentară din centrul orașului. Șase milioane de lei au fost cuprinși deja în bugetul local pentru finalizarea lucrărilor la acest obiectiv.
cinema 3 D iar pe str. Sarmas i-ti rupi masina
Da, nici apă potabilă, canalizare nu este pe toate străzile şi noi vrem cinema 3D!!!!!!!!!!
Capalnasiule, ca sa poti face ceva ar trebui ca oamenii din primarie sa lucreze, dar tu ai umplut primaria de pipite care nu mai incap pe scaune in anticamere, care de-abia stiu bine sa scrie romaneste,
ai promavat indivizi la care doctrina de partid le-a sters creierul si ratiunea iar CV-ul este varza(studii Chisinau, Spiru Haret………)
esti caraghios capalnasiule cu asa oameni zalaul arata si va arata jalnic……….
O parte a drumului interjudetean si anume Zalau,Aghires, Meseseni, Crasna sunt intr-o stare deplorabila.Dacå ai treabå la Ciucea, sau må rog Oradea, sau Negreni, risti så råmâi fårå telescoape,rulmenti etc. rusine, de 3(trei) ori rusine pentrru primarii acestor localitåti care nu dau mâna pentru reabilitatea acestei portiuni de drum.
drumurile alea nu apartin de zalau mai mai 🙂
domnule primar va invitam dupa ce se intuneca pe strada BP HASDEU dar fara masina sa vedeti ca nu este luminata strada asta
Domnu Primar, te invitam si pe Str. Câmpului. Lumina, Apa, Gaz, Drum pietruit am facut noi, „cetățenii”, voi Primăria ați venit doar cu amenzile și amenințările. Pe când canalizarea??? suntem in secolul XXI și vorba celorlalti „cetățeni” facem cinematograf 3D.
Proiectul de aductiune de apa potabila de la Gilau a fost ingropat cu totul sau doar nu mai prezinta nici un interes ? Nu cunosc alte orase resedinte de judet unde apa de la robinet sa aiba o calitate (gust, miros) atat de proasta.
Intelegem ca si cei de pe str.Vanatorilor vor circula pana dupa 2020 tot in noroi si gropi,si vor mirosii toate WC -urile care curg in strada de la toate casele si blocurile din zona.