Conducerea Consiliului Judeţean Sălaj şi reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău au răspuns criticilor Comisiei Naţionale Limes referitoare la lucrările de restaurare a castrelor romane de la Porolissum şi Buciumi.
După cum a declarat Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, proiectul cu finanţare europeană prin care au fost realizate investiţiile la cele două monumente antice „a parcurs toate etapele de avizare pe care legislaţia le presupune şi are avizul Ministerului Culturii. În ceea ce priveşte proiectarea, aceasta a fost întocmită de persoane acreditate în acest sens, iar executantul, selectat în urma unei achiziţii publice, în care au fost puse condiţiile pe care un astfel de sit le presupune”.
Despre observaţiile făcute de către membrii Comisiei Limes, şeful administraţiei judeţene a sugerat că ar fi tardive, întrucât care comisia nu s-a întâlnit înainte de implementarea proiectului, iar evaluările au fost făcute ex-post, adică după ce lucrările au fost executate. “Intervenţiile pentru restaurarea siturilor de la Porolissum şi Buciumi au urmărit valorificare potenţialului turistic al acestora şi punerea lui în valoare”, a adăugat Marc, dând ca exemplu situl roman Carnuntum, unde au fost reconstruite clădirile din care mai rămăseseră doar nişte ziduri.
“Este nevoie de un cod de reguli”
În opinia preşedintelui CJ, este nevoie de stabilirea unui cod de reguli, care să reglementeze foarte clar intervenţiile ce pot fi făcute în cazul monumentelor antice: „Există diverse moduri de reconstituire care nu sunt unitare nici în interiorul aceleiaşi tări. Exemplul de la Carnuntum, în opinia Comisiei Limes din România, este unul rău. Cei care au investit acolo şi care obţin venituri de circa 7 milioane de euro anual spun că şi-au asumat reconstituirea în acest fel din considerente ce ţin de dezvoltarea turismului, în principal. Există şi alte exemple în Europa, prin urmare eu cred că specialiştii în domeniu trebuie să se pună de acord şi să ne spună şi nouă, laicilor dacă şi cum se poate interveni pe un asemenea monument”.
Necesitatea elaborării unui set de norme privind modul în care se reabilitează, restaurează şi se reconstituie monumentele antice este susţinută şi de către directorul Muzeului Judeţean, Corina Bejinariu. “Dacă lumea specialiştilor are nevoie să îşi reglementeze foarte clar intervenţiile şi tipul de comportament, trebuie să fie elaborat un set de norme şi să spună celor care aplică şi fac proiecte ce au voie şi ce nu. Ar trebui să se precizeze negru pe alb că nu este voie să se realizeze completări şi să nu se mai dea avize pentru aşa ceva”.
Comisia spune autenticitatea monumentelor a fost pusă în pericol
Oficialul Muzeului a opinat că “raportul nu trebuie luat ad litteram” şi că nu se bazează pe situaţia faptică: “E o problemă a realităţii raportului Comisiei Limes, lucru pe care eu l-am semnalat. Comisia a fost doar într-o vizită, nu ştie care a fost situaţia faptică de acolo. Nu poţi să vorbeşti despre alterarea autenticităţii unor ziduri care nu existau. Le-am făcut pentru că ele nu au fost surprinse în săpătură, aşa că nu se poate afirma că la Buciumi am alterat ceva”, a mai subliniat Bejinariu.
Reamintim că în urma vizitei efectuate în teren, la finele lunii septembrie, Comisia Naţională Limes a criticat dur modul în care au fost restaurate castrele romane de la Buciumi şi Porolissum, pe motiv că ar pune în pericol autenticitatea şi integritatea respectivelor monumente.
Printre neregulile constatate se numără înlăturarea structurilor antice, reconstrucţii neadecvate, lipsite de temei ştiinţific, utilizarea pietrei „de carieră neadecvată” pentru realizarea drumurilor din castru, instalaţii de iluminat nepotrivite sau panouri cu informaţii eronate.
Investiţii de 36 milioane de lei
Derulat de către CJ Sălaj, proiectul „Circuitul castrelor romane din judeţul Sălaj” a avut o valoare de aproape 36 milioane de lei, finanţarea fiind asigurată prin Regio-POR 2007-2013. Investiţiile au presupus o serie de lucrări de restaurare şi punere în valoare a vestigiilor din cadrul celor două situri arheologice cu valoare naţională. Astfel, la Castrul Roman “Porolissum”–Moigrad au fost realizate lucrări de conservare primară, consolidare şi reabilitare funcţională şi volumetrică pentru principalele obiective ale castrului, amenajare alei pietonale, iluminat ambiental, reabilitare drum de acces, amenajare parcări, amenajare punct de informare turistică şi grupuri sanitare La Castrul Roman Buciumi au fost executate lucrări de conservare primară, consolidare şi reabilitare funcţională şi volumetrică pentru principalele obiective ale castrului, amenajare alei pietonale, iluminat ambiental, reabilitare drum de acces, lift vertical pentru acces la castru, amenajare parcări, amenajare punct de informare turistică şi grupuri sanitare.
securist
Și Consiliul Județean și Muzeul au așteptat să treacă timpul ca lumea să uite Raportul Comisiei Limes și acum se justifică și dezinformează, folosind o limbă de lemn administrativă cu care își acoperă incompetența în domeniu. În acel raport sunt elemnete concrete, precise, formulate de specialiști, iar concluzia este că administrația din Sălaj a făcut niște kitsch-uri! Mai lipsea să puneți și turnulețe țigănești la castre!
D-lui Tiberiu Marc , presedintele Consiliului Judetean Salaj,
D-le presedinte,la 1.06.2016, ziarul Magazin Salajean avea un titlu „Medicii sunt atrasi in Salaj cu locuinte intr-un bloc de doua milioane lei”. In articol se scria printre altele „Consiliul Judetean Salaj a FINALIZAT o investitie in valoare de doua milioane lei, in vederea amenajarii de spatii de cazare pentru medici…”. Data anuntului era inaintea alegerilor locale !! Dupa 6 luni de atunci, din cate stim noi, spatiile NU S-AU DAT IN FUNCTIUNE??!Nici macar acum inaintea alegerilor generale nu le dati in functiune ? Atunci cand ? Rugam sa anuntati, prin intermediul presei, data la care se va da blocul in functiune si primii medici vor putea ocupa spatiile .O sa repetam anuntul pana cand veti da raspunsul.