Raportul privind activitatea Colegiului Prefectural în cursul anului 2017, prezentat vineri, 15 decembrie, pune pe tapet, pe lângă detalii despre realizarea programului de guvernare ori protocoalele încheiate între serviciile publice deconcentrate, şi problemele identificate în cadrul celor 12 şedinţe ordinare organizate în cursul anului.
Printre acestea se regăsesc comunicarea deficitară a serviciilor publice deconcentrate cu mass-media locală, lipsa fondurilor pentru lucrările de înregistrare sistematică a terenurilor agricole în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte funciară, disfuncționalitățile cu privire la funcționarea cardului de sănătate, a Sistemul Informatic Unic Integrat şi a sistemul informatic integrat care controlează distribuția subvențiilor. Mai mult decât atât, unele deconcentrate, precum Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, se confruntă cu lipsă de personal, altele au reclamat lipsa unei baze de date unice în cadrul muncii și asistenței sociale (Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, AJPIS, Casa Judeţeană de Pensii).
Alte probleme semnalate se referă la numărul mare al sălăjenilor încadraţi în muncă fără forme legală, dar şi la neconformităţile evidenţiate cu prilejul acţiunilor de control în domeniul relaţiilor de muncă, securității și sănătății în muncă.
În cadrul şedinţelor din acest an, s-a discutat şi despre cele patru monumente istorice și arheologice aflate într-o stare avansată de degradare şi care necesită de urgență surse de finanțare pentru realizarea și susținerea lucrărilor de restaurare: Casa Memorială “Iuliu Maniu” Bădăcin; Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” Brusturi; Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” Şoimuşeni; Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” Bulgari.
Opt comune din judeţ s-au confruntat cu probleme în aprovizionarea cu lemne a unităților de învățământ pentru perioada sezonului rece, în anul școlar 2017-2018, şapte – Camăr, Coșei, Gârbou, Treznea, Lozna, Zalha, Zimbor – nu au medici de familie, iar în opt localităţi – Șimleu Silvaniei, Jibou, Bălan, Ip, Sîg, Surduc, Valcău de Jos, Almașu – se înregistrează deficit de medici. De asemenea, nouă şcoli nu au autorizație sanitară de funcționare, întrucât nu dispun de apă potabilă curente ori canalizare, au grupuri sanitare necorespunzatoare şi asigură încălzirea cu sobe metalice.
În aceste condiţii, pe lista priorităţilor pentru 2018 au fost cuprinse soluţionarea crizei de medici de familie, autorizara celor nouă şcoli, precum şi pregătirea documentelor justificative pentru localitățile din județul Sălaj propuse pentru a fi incluse în Zona montană defavorizată.