Posturile de politie din comunele salajene ar putea fi reinfiintate, la mai putin de un an de cand au fost comasate in sectii de politie. Majoritatea posturilor au ramas, astfel, cu doar un agent, care sa se ocupe de toate problemele. Odata cu redeschiderea acestor structuri, agentul ar urma sa devina sef de post si sa preia in subordine doua sau trei ajutoare, in functie de situatia operativa.
Presedintele Biroului Teritorial Salaj al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Daniel Lazar, a declarat ca aceasta propunere a sindicatului vine ca urmare a faptului ca la sectiile de politie rurala sunt putini lucratori. Intr-adevar, lucratorii din sectii de politie acopera schimbul pentru asigurarea permanentei, doar ca sunt putini. Reinfiintarea posturilor comunale ar duce, implicit la crearea posturilor de sefi de post si suplimentarea numarului de lucratori pentru fiecare post de politie, ne-a declarat Daniel Lazar.
Potrivit sursei citate, sunt si avantaje si dezavantaje privind comasarea posturilor de politie in sectii. Care sunt acestea urmeaza a le discuta intr-o intalnire cu fostii sefi de posturi de politie si actualii sefi de sectii. La nivel de judet nu am avut nemultumiri din partea lucratorilor din mediul rural, a precizat Lazar.
Inspectorul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, comisar sef Iosif Ghiurca, a declarat ca atata timp cat nu exista o dispozitie de la centru, nu se poate pronunta cu privire la posibilitatea reinfiintarii posturilor de politie din mediul rural. Se analizeaza pareri din teritoriu, din tara, care sunt avantajele si dezavantajele privind revenirea la structurile de politie comunale. La posturile existente ar urma ca seful de post sa mai aiba alaturi unul sau doi lucratori. Insa urmeaza sa se decida in viitorul apropiat care este cea mai buna varianta, ne-a declarat Iosif Ghiurca.
Reinfiintarea vechilor structuri de politie rurala este propunerea SNPPC, argumentata de faptul ca infractionalitatea s-a agravat, in loc sa se diminueze. La nivel central, noul sef al Inspectoratului General al Politiei Romane a analizat initiativa liderilor sindicali privind redeschiderea posturilor de politie. Deocamdata, nu este nimic batut in cuie, a ramas la stadiul de analiza pentru perioada urmatoare.
Mai multe furturi la sate
Odata cu reorganizarea politiei rurale s-a dorit cresterea performantei dispozitivelor de ordine si siguranta publica, proximizarea activitatii politistilor din mediul rural, profesionalizarea politistilor de ordine publica si asigurarea prezentei in teren 24 de ore din 24. Astfel, oamenii nu mai sunt nevoiti sa caute seful de post, ci sa anunte evenimentele petrecute in plan local la 112, cea mai apropiata echipa de interventie aflata in patrulare ajungand la reclamatii in cateva minute.
Cu toate acestea, infractiunile de furt sesizate in comunele salajene au inregistrat o crestere de aproape 20 la suta in primele cinci luni din acest an, comparativ cu acelasi interval din anul 2011.
Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, daca in intervalul ianuarie – mai 2011 s-au inregistrat la nivelul judetului 920 de infractiuni de furt sesizate, dintre care 467 in mediul rural, in primele cinci luni din acest an au fost sesizate 980 de furturi, din care 573 la sate. Cu preponderenta, este vorba de furturi din locuinte si anexe gospodaresti. Majoritatea au fost produse pe fondul neglijentei proprietarilor, care si-au lasat locuintele neasigurate – usi si geamuri deschise, matura in usa pentru a da de inteles ca nu este nimeni acasa, ne-a comunicat Tincuta Dumuta.
Potrivit sursei citate, s-au furat din casele si anexele gospodaresti bani, fier vechi, cazane de cupru, masini si unelte, dar si pasari si animale si alte bunuri.
Opt sectii pentru 57 de posturi
Infiintarea sectiilor de politie, la finele lunii august a anului trecut, a comasat 57 de posturi de politie din mediul rural. Mai exact, au fost constituite sectiile numerotate astfel: Sectia Nr.1 Zalau – avand arondate posturile Criseni, Bocsa, Samsud, Mirsid, Dobrin, Salatig, Hereclean, Coseiu si Meseseni; Sectia Nr.2 Sanmihaiu Almasului – Cuzaplac, Sanmihaiu Almasului, Zimbor, Almas, Romanasi, Buciumi, Treznea, Agrij si Fildu de Jos; Sectia Nr.3 Jibou – Garbou, Babeni, Somes Odorhei, Napradea, Surduc, Cristolt si Benesat; Sectia Nr.4 Ileanda – Ileanda, Galgau, Poiana Blenchii, Rus, Simisna, Zalha, Lozna si Letca; Sectia Nr.5 Hida, cu doar patru comune arondate (o exceptie aprobata de minister) – Hida, Dragu, Balan si Creaca; Sectia Nr.6 Crasna – Crasna, Horoat, Cizer, Sag, Pericei, Varsolt si Banisor; Sectia Nr.7 Nusfalau – Nusfalau, Ip, Marca, Halmasd, Valcau, Camar, Boghis si Plopis; Sectia Nr.8 Sarmasag – Sarmasag, Maeriste, Carastelec, Bobota si Chiesd.
La fiecare post de politie a ramas un singur angajat, in majoritatea fiind vorba de seful de post, angajat pentru opt ore in fiecare zi, cinci zile pe saptamana. Inafara orelor de program, posturile comunale raman inchise, permanenta fiind asigurata prin patrulare de catre fostii lucratori ai postului, repartizati la sectiile de politie.