Postul cel mai lung din an – cel al Pastelui – a inceput deja de o saptamana si este stiut inca de acum cateva secole ca exista o stransa legatura intre starea de sanatate si alimentatie. Ca urmare, modul de hranire mai restrictiv, presupus de aceasta perioada de abstinenta in asteptarea sarbatorilor pascale poate sa imbunatateasca si sa mentina starea de sanatate. Acest lucru este cu atat mai firesc cu cat religiile prezinta si ele aceeasi idee generala de regim sanatos, corect si care urmareste detoxifierea organismului. Numai ca postul nu este recomandat tuturor, specialistii atragand atentia ca un asemenea regim poate cauza mai mult rau decat bine daca este facut dupa ureche.
Medicii sustin ca, pentru organism, postul este o schimbare a regimului alimentar, putand avea efecte benefice asupra starii de sanatate daca este tinut cu atentie si nu prin restrictii drastice. De fapt, majoritatea populatiei percepe postul de sapte saptamani inaintea Sarbatorilor Sfintelor Pasti ca o perioada de „restrictie alimentara majora, care are rolul de a pregati fizic organismul pentru primavara. Altfel spus, este o trecere de la o alimentatie bazata in principal pe alimente conservate, de origine animala, si pe resursele adunate in camara in toamna trecuta, la o alimentatie de origine vegetariana sau lacto-ovo-vegetariana. O hrana mai usoara, de primavara, bazata pe multe legume si cruditati, va aduce un aport substantial de vitamine si minerale organismului, ajutandu-l sa depaseasca astenia caracteristica primelor luni calde din an.
Nevoie mai mica de resurse energetice
Organismul are acum nevoie de mai putine resurse energetice pentru mentinerea temperaturii, iar creierul este stimulat sa fie mai activ datorita plusului de lumina. Cresterea temperaturilor ajuta corpul sa functioneze la capacitati sporite, iar eliminarea toxinelor acumulate in perioada rece este de un real folos pentru stimularea arderilor interne. Luminita Ardelean, medic de familie din Zalau, ne-a declarat ca in acest sens, postul sau curele de detoxifiere, in care este redus substantial, pentru 10-15 zile, consumul de carne, sunt metode care dau rezultat. „In alimentatie vor fi introduse mai multe legume proaspete, se vor consuma mai multe lichide – apa plata, ceaiuri, sucuri naturale din fructe – astfel incat sa nu supunem organismul unui soc alimentar, ci sa il ajutam sa se detoxifieze”, a spus Luminita Ardelean.
Dar, potrivit sursei citate, postul nu are acelasi beneficiu pentru toata lumea, existand persoane carora nu le este recomandata o asemenea alimentatie fie din cauza starii de sanatate deteriorate, fie din cauza activitatilor de peste zi, care necesita un aport major de calorii. „Sunt persoane care depun un efort intens si au nevoie de un consum caloric de peste 3500 de calorii/zi. Acestor persoane nu le poti recomanda zile de post sau regim, dat fiind ca o alimentatie usoara nu le poate asigura nevoile energetice. La fel, gravidele, cu nevoi vitaminice si de minerale crescute, au nevoie de o suplimentare a acestora daca adera la alimentatia de post, in cazul lor fiind recomandat fie un aport medicamentos, fie un post de tip lacto-ovo-vegetarian”, adeclarat medicul de familie.
Doar un pas pana la bulimie
Posturile au adesea efecte negative si determina aparitia bulimiei, in special la acele persoane care au o parere proasta despre ele insele sau care sufera de nevroze. De asemenea, posturile, indiferent de durata lor, reprezinta o contraindicatie pentru pacientii care sufera de diabet, boli metabolice, boli ale ficatului sau care au suferit bulimie sau de anorexie, boli care sunt, in general predispuse la reaparitie. Tocmai de aceea, specialistii recomanda un control medical de specialitate inainte de abordarea unei diete de post, mai ales in cazul celor care sufera de afectiuni cronice, pentru a fi evitate, astfel, riscurile unei alimentatii neadecvate.
Persoanele care opteaza, totusi, pentru dieta de post trebuie sa aiba in vedere o echilibrare a alimentatiei, astfel incat sa nu predomine acrul sau fructele acide, intrucat risca dezvoltarea unor afectiuni in regiunea stomacului, a tubului digestiv sau agravarea unor boli deja existente (gastrite, ulcere, boli inflamatorii intestinale etc).
Sportul – aliat de nadejde
Odata cu venirea primaverii si marirea intervalului de lumina, organismul trece printr-o schimbare metabolica subtila, in care petrecerea a cat mai mult timp in aer liber este vitala. Este de preferat ca exercitii respiratorii sa fie facute cat mai des si in aer curat, iar pentru cei care doresc sa piarda cateva kilograme, acum este un moment propice, stiut fiind ca acest lucru este mai usor in intervalul de incalzire a vremii specific inceputului de primavara. De asemenea, pentru majoritatea persoanelor, inceputul de primavara este optim si pentru efectuarea analizelor medicale, in sensul unui anume plus de relevanta a lor. Astfel, specialistii sustin ca daca organismul tinde catre anumite dezechilibre, acum este cel mai vulnerabil, iar aceste tendinte sunt mai usor de identificat si de corectat.