Poliţiştii locali vor avea dreptul expres şi atribuţii speciale de a constata contravenţiile rutiere şi de a aplica amenzi. Codul Rutier va putea fi modificat, un proiect în acest sens urmând să intre la vot, în Senat.
În Legea poliției locale nr. 155/2010, circulația pe drumurile publice este unul dintre principalele domenii unde poliția locală are atribuții. Doar că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (Codul rutier) nu a preluat prevederile din primul act și nu prevede că polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației ar putea să constate contravențiile rutiere și să aplice sancțiuni.
„În vederea asigurării fluenței circulației pe drumurile publice și siguranței traficului rutier, participanții la trafic sunt obligați să respecte semnalele polițiștilor locali specializați în domeniul circulației pe drumurile publice, aflați în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, scrie în propunerea legislativă.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice se va aplica doar dacă va fi votată în ambele Camere ale Parlamentului, aprobată prin decret de către șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Reamintim că o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prevede că poliţiştii locali nu au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nu le pot cere informații din care să reiasă cine le-a încredințat pentru conducere mașinile. Pot totuşi constata faptele şi transmite datele Poliţiei Rutiere, care dă amenzi şi reţine permisele, în funcţie de situaţie.
Bine, bine, dar pentru asta ar trebui sa stie sa completeze un proces-verbal.