Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea de către mai multe persoane a unor infracţiuni de abuz în serviciu şi fals intelectual, pentru care a fost începută urmărirea penală. În cursul zilei de miercuri, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii simultane în 49 de locaţii, la sedii centrale şi sucursalele societății de asigurare Omniasig, situate pe raza municipiului Bucureşti şi a tuturor judeţelor din ţară, printre care și Sălajul. La percheziții, procurorii au beneficiat de sprijinul a peste o sută de ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Fraudelor. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat Serviciului Român de Informaţii.
La perchezițiile din Sălaj au participat polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean. ”Nu am voie să dau detalii despre percheziții. Încă sunt domnii polițiști la noi”, ne-a declarat ieri, în jurul orei 14, directorul Omniasig Sălaj, Gheorghe Pop.
Directorul general şi alţi peste 40 de directori ai Omniasig sunt suspectaţi de anchetatori de implicare în falsificarea a aproximativ un milion de poliţe de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de câteva milioane de lei, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse judiciare. Anchetatorii suspectează în acest caz că s-ar fi falsificat peste un milion de poliţie de asigurare. Prejudiciul nu a fost încă stabilit, însă se presupune că acesta se ridică la câteva milioane de euro. Cercetările nu vizează şi clienţi ai Omniasig, aceştia fiind consideraţi cumpărători de bună-credinţă. ”Atunci când un client se prezenta pentru a-şi încasa poliţa de asigurare, reprezentanţii societăţii îl despăgubeau, evitânt astfel controale generate de eventualele reclamaţii ale unor clienţi nemulţumiţi. Poliţiştii estimează că de la sediile Omniasig vor fi ridicate, în urma percheziţiilor de miercuri, mai multe camioane de acte, urmând ca, în zilele următoare, să fie audiaţi şi directorii societăţii”, susțin sursele judiciare.
De cealaltă parte, conducerea Omniasig anunță prin intermediul unui comunicat de presă că ”unicul obiect al acțiunii de verificare desfășurată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este situația polițelor de asigurare de locuințe emise de companie în a doua jumătate a anului 2013, respectiv în perioada de intrare în valabilitate a polițelor PAD”. ”Compania noastră va colabora pe deplin și va pune la dispoziția autorităților toate documentele și informațiile solicitate. În același timp, am demarat o investigație internă pentru a lămuri în întregime această situație. Activitatea curentă a Omniasig nu este în niciun fel perturbată de aceste verificări”.