Angajările din sursă externă în cadrul Poliției Române, implicit în Poliția județului Sălaj vor fi organizate prin concurs şi în acest an. Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) va organiza în luna mai, potrivit unor surse din cadrul Poliției Române, o nouă etapă de angajări din sursă externă pentru acoperirea deficitului de personal existent; data exactă a începerii înscrierilor nu a fost, încă, comunicată de IGPR la Inspectoratele din teritoriu. Sindicaliştii văd această soluţie ca fiind una temporară, întrucât mulţi din cei care au intrat în sistem din sursă externă au renunţat la scurt timp la cariera de poliţist.
Deficitul de personal al Ministerului Afacerilor Interne, de aproximativ 17.000 de locuri la nivel național, cu greu ar putea fi acoperit în totalitate, luând în considerare că în cazul angajărilor din sursă externă, candidaţii declaraţi admiși nu sunt obligați prin nicio clauză contractuală să rămână în sistem o perioadă de timp. La Inspectoratul de Poliție (IPJ) Sălaj, anul trecut, s-au făcut angajări din sursă externă în lunile mai (21 de agenți au promovat concursul), septembrie (19 agenți) și noiembrie (un singur încadrat pe funcție de specialist). IPJ Sălaj ne-a comunicat faptul că, deocamdată, nu există date sau communicate oficiale legate de un viitor concurs însă din surse neoficiale este sigur că și în acest an IGPR va aloca un număr de locuri, posibil apropiat de cel alocat anul trecut. Posturilor ocupate prin concurs, de cei veniți din sursă externă, li se vor adăuga absolvenții școlilor militare și ai celor de la Academia de Poliție care, însă, vor fi într-un număr destul de mic.
Nici Inspectoratul de Poliție Sălaj nu a făcut excepție, problemele cu care instituția s-a confruntat pe acest segment, mai ales în ultimul an fiind destul de serioase. Acestora li s-a adăugat și efectul valului de pensionări din cadrul Inspectoraltului, multe cadre alegând să se pensioneze chiar la vârste improprii, doar pentru a beneficia de avantajele oferite de Statutul polițistului și celelalte legi și pentru a scăpa de un sistem care nu mai oferă nici pe departe siguranța și avantajele din trecut.
Dincolo de poliţiştii angajaţi din sursă externă, care nu au găsit în Poliţie ceea ce au sperat, există așadar și la IPJ Sălaj, ca și în celelalte județe, agenţi sau chiar ofițeri cu vechime care au ales să iasă din sistem şi să plece în alte ţări pentru a reuşi să-şi întreţină familiile şi a avea parte de un trai mai bun. Cu toate acestea, concurența pe locurile scoase la concurs din sursă externă pentru agenți este mereu mare, iar candidații înscriși sunt de ordinul sutelor în județul nostru.
Vrei să devii agent de poliție? Iată condițiile:
Pentru a putea participa la concurs, candidaţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale: să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România; să cunoască limba română scris şi vorbit; să aibă capacitate deplină de exerciţiu; să fie declaraţi „apt” din punct de vedere medical, fizic şi psihic; verificările privind starea de sănătate medicală, fizică şi psihică vor fi efectuate de către structurile de specialitate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor; să aibă vârsta de minim 18 ani împliniţi, iar în cazul candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor să-i împlinească în cursul anului în care participă la concurs, să aibă studii corespunzătoare cerinţelor postului pentru care candidează, iar candidaţii la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat; dovada absolvirii se face cu diploma sau adeverinţă din care să rezulte faptul că a susţinut şi promovat examenul de bacalaureat; să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate; să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiilor în care a intervenit reabilitarea; să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică în ultimii 7 ani; să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege; să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului („candidaţii care au promovat concursul de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi persoanele care urmează să fie încadrate direct în poliţie nu trebuie să aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizaţii cu caracter politic”) și să îndeplinească condiţiile specifice pentru ocuparea prin concurs a funcţiei publice cu statut special.
Magazin Sălăjean va anunța din timp data în care vor începe înscrierile în vederea susținerii probelor eliminatorii și examenelor, informații privind dosarele și conținutul acestora, precum și numărul de locuri ce va fi alocat Inspectoratului de Poliție Sălaj.
Daca asa ar arata toti politistii ca d-soara din poza, mai ca nu mi-ar parea rau cand m-ar opri sa-mi dea o amenda… ;)))
Este una din angajatele Politiei Botosani. Chiar frumoasa!
De parca n-ar fi destui frecangii.
niste lamuriri: 1.vorbim despre angajari din sursa externa, deci statul nu a avut nici un fel de cheltuieli cu viitori politisti. (scolarizare / pregatire sau altceva), astfel ca nu se pote pune problema unui angajament contractual de obligativitate de a ramane in sistem un anumit nr de ani.
2. dincolo de avantajele (de multe ori aparente) ale meseriei si de fata placuta prezentata, meseria implica riscuri zilnice ridicate de care trebuie sa fi perfect constient si bine pregatit.Pe facebook in unfiforma toata lumea arata bine, cand te loveste realitatea (poate chiar la propriu), te face sa te intrebi in ce te-ai bagat. Dupa parerea mea, o mare parte din cei care formeaza cozile la aceste examene sunt inconstienti si nerealisti. e foarte gresit sa alegi un drum din lipsa de optiuni.