Mai multe unităţi de alimentaţie publică din Zalău au primit, zilele trecute, vizita inopinată a inspectorilor recent înfiinţatei Direcţii Regionale Antifraudă 6 Oradea. Controalele foştilor comisari ai defunctei Gărzi Financiare s-au lăsat cu o ploaie de amenzi.
În timp ce unii dintre patronii vizitaţi se plâng că inspectorii antifraudă au venit porniţi să împartă amenzi, alţii îşi recunosc greşelile şi spun că au fost sancţionaţi pe bună dreptate, fie din vina lor, fie a angajaţilor. „Au căutat nod în papură. Au verificat şi răsverificat până ce au găsit motiv să ne amendeze”, ne-a declarat administratorul unui restaurant din municipiu. „Nu ştiu exact ce au urmărit prin demersul lor, pe ce s-au axat controalele lor, cert este că inspectorii au fost civilizaţi, s-au comportat impecabil. Ne-au verificat cu minuţiozitate şi ne-au amendat pentru fiecare neregulă constatată”, a precizat reprezentantul unui alt restaurant zălăuan.
Astfel, a curs cu amenzi pentru o serie de motive: de la faptul că marfa identificată în restaurante nu figura în documente ori că unitatea nu elibera bon fiscal, la situaţii în care ospătarii au fost „prinşi” cu bacşiş asupra lor ori că pe bonuri figurau grupele de produse, nicidecum produsul în sine.
Potrivit unor surse neoficiale, un echipaj format din circa 30 de inspectori antifraudă de la Oradea a fost delegat să deruleze controale în unităţile de alimentaţie publică din Zalău. Cea mai mare amendă, mai exact 50.000 de lei, pare să o fi primit o societate care deţine în municipiu trei locaţii de profil. Amenzi usturătoare au mai primit un hotel-restaurant sancţionat cu 15.000 de lei, un restaurant situat de pe b-dul Mihai Viteazul, care s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei, un restaurant din zona centrală, taxat cu 8.000 de lei, şi de un hotel-restaurant de la intrare în Zalău, „cadorisit” la rându-i cu 5.000 de lei.
Contactaţi, oficialii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, instituţie în subordinea căreia funcţionează Direcţia Generală Antifraudă, nu ne-au furnizat un răspuns cu privire la scopul acţiunii inspectorilor orădeni şi la rezultatele controalelor.
Inspectorii antifraudă, aleşi prin concurs
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, formată din Direcţia de Combaterea a Fraudelor şi Direcţia Regională Antifraudă, a luat fiinţă la finalul anului trecut, în urma desfiinţării Gărzii Financiare. Sălajul a fost arondat Direcţiei Regionale Antifraudă 6 Oradea. Pentru a prinde unul dintre posturile disponibile în cadrul celor două structuri, doritorii au fost nevoiţi să treacă prin „furcile caudine” ale unui concurs. Dintre cei 11 foşti comisari sălăjeni înscrişi în competiţie, doar şase ai reuşit să prindă un post de inspector antifraudă la Oradea. Lor li se adaugă un ex-comisar încadrat la structura judeţeană a Direcţiei de Combatere a Fraudelor.
La nivelul întregii Agenţii Naţionale de Administrare Fiscală au fost scoase la concurs 1.181 de posturi în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, 280 dintre acestea fiind în cadrul Direcţiei de Combatere a Fraudelor. Inspectorii antifraudă au ca atribuţii realizarea de operaţiuni de control curent şi tematic. În timpul serviciului, ei poartă uniformă, însemne distinctive, ecusoane şi, după, caz, armament şi alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecţie şi comunicare.
de ce atata secretomanie si nu scrieti care sunt restaurantele in cauza si , mai ales , pentru ce nereguli ? sa stim si noi unde sa mergem cu incredere …
Pana in ce data stau in salaj?? De ce nu raspund oficial la intrebari de ne iau asa cu japca
Orice faci, nu scapi fara amenda. Atata cauta pana gasesc ceva. Fara amenda de 1000 lei nu ies din firma.
ar fi bine sa faca controale si la magazinele de cartier,saloane de infrumusetare….
Daca o tin tot asa inchid tot ce le sta in cale si cine va mai avea curajul sa faca ceva in Romania.
Tanti Andreea, dupa lege ameda maxima pe care o pot aplica este de 8000 lei pe unitate si inchiderea magazinului pe trei luni. De unde ai scos sumele acelea? Vrei sa facem inspectie si la magazin Salajean?