Proiectul “Gestionarea durabilă a patrimoniului natural din aria naturală protejată Racâş-Hida”, derulat de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Sălaj, în colaborare cu administraţia judeţului, a ajuns în faza finală. Având ca scop asigurarea managementului adecvat în zona menţionată, în vederea conservării pe termen lung a patrimoniului natural şi a dezvoltării durabile a ariei, proiectul este în al treilea (şi ultimul) an de derulare, respectiv în etapa de elaborare a planului de management.
Radu Hideg, managerul de proiect, a declarat ieri, în cadrul unei mese rotunde, că la Racâş-Hida au fost descoperite o serie de plante noi, unice nu doar în România, ci şi în Europa. Potrivit spuselor sale, proiectul creează o serie de oportunităţi economice semnificative: “Proprietarii de terenuri extravilane situate în arii naturale protejate sunt scutiţi de la plata impozitelor. În plus, produsele agricole realizate de către localnici, precum vinul, caşul ori mierea, vor putea fi etichetate Natura 2000 (prin care se garantează că au fost utilizate doar tehnici de producere ecologice – n. red.)”.
În cadrul proiectului, susţine Aurica Grec, directorul APM Sălaj, a fost delimitată aria protejată în suprafaţă de aproape 240 de hectare de păduri şi Poiana cu Narcise. “Zona va avea un administrator, care se va ocupa de atragerea de investitori şi de fonduri, în vederea dezvoltării activităţii din zonă. Administratorul va fi stabilit, în baza prevederilor legale, de către Ministerul Mediului. Custodia poate reveni atât comunelor Hida şi Bălan, pe al căror teritoriu administrativ se află aria protejată, cât şi Asociaţiei Comunelor sau oricărei persoane private ce poate demonstra că are expertiza tehnică necesară gestionării ariei”, a ţinut să precizeze oficialul Agenţiei.
Un alt rezultat al proiectului, mai exact al studiului floristic, îl constituie elaborarea unui atlas al plantelor identificate la Racâş-Hida. Şi din acest punct de vedere, mai spune Aurica Grec, “teritoriul este de o importanţă extraordinară nu doar pentru Sălaj, ci şi pentru România. Este de datoria noastră să-l protejăm”.
La rândul său, Ionel Ciunt, administratorul judeţului, consideră că, după încheierea proiectului, Consiliul Judeţean va avea încă un motiv pentru a promova turistic Sălajul.
Valoarea proiectului se ridică la circa 250.000 de euro, cea mai mare parte a sumei fiind bani europeni.
Aria naturală protejată de interes comunitar Racâş-Hida este inclusă în reţeaua ecologică europeană Natura 2000. Ea se întinde pe 240 de hectare, atât în domeniul public, cât şi în cel privat de pe raza comunelor Bălan şi Hida din judeţul Sălaj. În cadrul sitului, cea mai valoroasă şi mai spectaculoasă zonă este cea numită “Poiana Narciselor”, care acoperă o suprafaţă de 1,5 hectare, arie naturală protejată de interes naţional.
Perioada de înflorire a narciselor de la Racâş este cuprinsă între 28 aprilie şi 25 mai, timp în care dealul pe care este situată poiana este acoperit cu un adevărat covor de flori. Zona este înconjurată de codri de carpen şi de stejar, care joacă un rol important în menţinerea habitatului natural pentru narcise.