Voluntari din Zalău, împreună cu membri ai comunităţii locale vor participa sâmbătă, 20 aprilie, la o acţiune de platare a 2.500 de puieţi de gorun, pe o jumătate de hectar de teren degradat, în pericol de alunecare, din extravilanul comunei Valcău de Jos.
Acţiunea este organizată de către Iniţiativa „Platăm fapte bune în România” şi partenerul său pentru judeţul Sălaj, Fundaţia Agapis. După cum susţine Alin Prunean, preşedintele „Agapis”, acţiunea de plantare va contribui la soluţionarea unei probleme reale cu care se confruntă populaţia din Valcău de Jos şi va fi urmată de îngrijirea copăceilor plantaţi vara, respectiv de completarea plantării, toamna. „Pentru că obiectivul nostru fundamental este susţinerea dezvoltării sustenabile a comunităţilor din judeţul Sălaj, ne-am luat angajamentul de a planta câte cinci stejari pentru fiecare produs vândut. Ţinând cont de starea de degradare continuă a solului din zonă, alături de , intenţionăm să ne onorăm acest angajament la o scară mult mai mare, plantând 2.500 de puieţi de gorun”, a precizat Prunean.
Terenul este pus la dispoziţie de către Consiliul Local al comunei Valcău de Jos, puieţii sunt oferiţi gratuit de către Direcţia Silvică Sălaj, iar plantarea va fi realizată de către elevii ECO-ambasadori ai Colegiului Naţional „Silvania” Zalău.
Plantăm fapte bune în România este o iniţiativă a societăţii civile tinere din România, bazată pe voluntariat, programată a se derula pe o perioadă de cinci-şapte ani la nivel naţional. Iniţiativa constă în acţiuni de conştientizare, semnalarea tăierilor de păduri ilgale, plantarea pe terenuri publice care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de întreţinere până la reuşita finală. Din 2011, Plantăm fapte bune în România a mobilizat 4850 de voluntari, cu ajutorul cărora au fost plantaţi peste 78.700 de arbori forestieri, pe 31 hectare de teren degradat, cu risc de alunecare.