Investitiile din ultimii ani in sistemele de alimentare cu apa si canalizare din Salaj au vizat asigurarea apei de calitate si la program non-stop pentru consumatori, precum si modernizarea retelelor de apa si canal. In urma reabilitarilor, pierderile inregistrate pe retelele de apa din Zalau sunt de trei ori mai mici.
In urma derularii mai multor proiecte la infrastructura sistemelor de apa si canal din ultimii ani, apa este furnizata 24 de ore din 24 din anii 1995-1996 in Zalau, iar in Cehu si Jibou din perioada 2007-2008. Totodata, asa cum preciza directorul Companiei de Apa Somes Cluj Sucursala Salaj, Marcel Zaharia, la Zalau pierderile pe retelele publice (nu la cele aferente blocurilor) s-au redus de la 60-70 la suta pana la sub 20 la suta, costuri care nu au fost facturate cetatenilor. Lucrarile care au condus la aceste realizari s-au derulat in mai multe etape: investitii cu sprijinul autoritatii locale executate in perioada 1994-2004; cele prin Programul SAMTID in intervalul 2005-2009, precum si lucrarile executate prin Programul Operational Sectorial de Mediu demarat in 2008, cu termen de finalizare anul 2013. La Zalau, spre deosebire de Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei, unde inainte de 2004-2005 nu s-a reabilitat reteaua publica de apa, s-au inlocuit retele incepand chiar din 1993, iar la canalizare, primii kilometri de retea s-au inlocuit incepand din 2009, precum si in celelalte trei orase. Prin proiectul demarat in cadrul programului POS Mediu s-a urmarit si rezolvarea marilor probleme de mediu in cele patru orase, si totodata, cele mai vechi strazi, 22 Decembrie si strazile adiacente au in sfarsit retea de canal.
Reabilitari ale retelelor, de milioane de euro
Programul SAMTID, primul proiect cu fonduri europene, s-a derulat in localitatile urbane mici si mijlocii din aria deservita de operatorul regional Compania de Apa Somes Cluj in judetele Cluj si Salaj (Zalau, Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei din judetul Salaj si Dej, Gherla si Huedin din judetul Cluj), a avut valoarea totala de 13,675 milioane Euro. Pe langa cele 6,769 milioane de euro lucrari pentru Salaj, fonduri nerambursabile s-a contractat un credit de 7,2 milioane de euro. Din valoarea totala a investitiilor, 50 la suta reprezinta fonduri nerambursabile acordate prin granturi din contributia Uniunii Europene si 50 la suta credit de la BERD. Mai precis, proiectul: