Piaţa din ţara noastră este invadată de pungi de plastic biodegradabil false, care se transformă în microplastic, un praf care ajunge apoi în organismul oamenilor, a afirmat, astăzi, Constantin Oprean, preşedintele Asociaţiei Patronale a Producătorilor de Mase Plastice (ASPAPLAST), transmite Agerpres.
„Plasticul trebuie reutilizat de 3-5 ori maximum. Pentru că, dacă eu îl folosesc de maximum 5 ori, el devine neutilizabil, devine praf, devine microplastic, care ajunge apoi în râuri, în Marea Neagră, ajunge în peşte şi noi când mâncăm icre de peşte de fapt mâncăm acest microplastic. Asta este problema gravă”, a susţinut Oprean, la conferinţa PRIA Environment.
El a arătat că foarte multe pungi de plastic din România, deşi au ştampila că sunt biodegradabile, nu respectă aceste standarde.
„Vreau să ridic o problemă privind utilizarea de masă a plasticului, şi anume pungile de plastic. Toată lumea foloseşte pungi de plastic. Problema este că piaţa din România este invadată cu pungi de plastic biodegradabil false. Există pungi de plastic din piaţă şi toţi cumpărăm din piaţă, pe care este ştampila biodegradabil, dar este fals. Toţi cumpărăm de pe internet aceste pungi de plastic care nu sunt biodegradabile, se transformă în pulbere şi nu se biodegradează niciodată. Nu le cumpără nimeni pe cele cu adevărat biodegradabile, care sunt mai scumpe”, a explicat reprezentantul asociaţiei.
Potrivit acestuia, companiile care reciclează au constatat că aceste pungi nu se biodegradează de fapt şi rămân în compost sub formă de folie sau se transformă în praf, în microplastic, care apoi ajunge în organismul oamenilor.
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro
[…] Piaţa din ţara noastră este invadată de pungi de plastic biodegradabil false, care se transformă în microplastic, un praf care ajunge apoi în organismul oamenilor, a afirmat, astăzi, Constantin Oprean, preşedintele Asociaţiei Patronale a Producătorilor de Mase Plastice (ASPAPLAST), transmite Agerpres. „Plasticul trebuie reutilizat de 3-5 ori maximum. Pentru că, dacă eu îl folosesc de maximum 5 ori, el devine neutilizabil, devine praf, devine microplastic, care ajunge apoi în râuri, în Marea Neagră, ajunge în peşte şi noi când mâncăm icre de peşte de fapt mâncăm acest microplastic. Asta este… Citeste mai mult […]
[…] Piaţa din ţara noastră este invadată de pungi de plastic biodegradabil false, care se transformă în microplastic, un praf care ajunge apoi în organismul oamenilor, a afirmat, astăzi, Constantin Oprean, preşedintele Asociaţiei Patronale a Producătorilor de Mase Plastice (ASPAPLAST), transmite Agerpres. „Plasticul trebuie reutilizat de 3-5 ori maximum. Pentru că, dacă eu îl folosesc de maximum 5 ori, el devine neutilizabil, devine praf, devine microplastic, care ajunge apoi în râuri, în Marea Neagră, ajunge în peşte şi noi când mâncăm icre de peşte de fapt mâncăm acest microplastic. » Mai multe detalii […]