Primăriile din Sălaj care implementează proiecte finanțate cu fonduri europene sunt în imposibilitatea respectării criteriilor de eligibilitate din cauza posturilor blocate în administrația publică. 22 de contracte au fost semnate și alte trei au fost depuse de primării sau asociații de dezvoltare pe măsura 3.2.2. – ”Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală”. Valoarea totală a proiectelor depășește suma de 80 de milioane de euro. Alte 23 de primării au accesat fonduri europene de aproape două milioane de euro, prin măsura 3.1.3., pentru încurajarea activității turistice, creând astfel centre de informare turistică. Printre criteriile de eligibilitate ale proiectelor se regăsește și crearea locurilor de muncă. Înființarea posturilor este firească pentru existența centrelor turistice sau de tip ”after school”, iar funcționarea acestora nu poate fi realizată fără personal. De asemenea, primăriile au primit sprijin financiar european pentru dezvoltarea la nivel local a serviciilor comunitare de prevenire a separării copilului de familia sa, precum și instruirea personalului aferent. Prin crearea acestor servicii, s-a avut în vedere înființarea unor centre de îngrijire și consiliere pentru părinți și copii, dar și formarea personalului de specialitate care va fi angajat în aceste centre. Și acest obiectiv este imposibil de respectat din cauza posturilor blocate în administrația publică. Doar în Sălaj trebuie să se creeze peste o sută de noi de locuri de muncă pentru ca toate investițiile din fonduri europene să funcționeze. Pe de altă parte, nerespectarea criteriilor de eligibilitate atrage sancțiuni pecuniare, suportate de către primării, precum și pierderea investițiilor de interes public.
Deputatul Seres Denes a făcut demersuri către Ministerul Muncii și cel al Dezvoltării pentru deblocarea acestor posturi, explicând necesitatea angajării de personal ca aceste centre să fie funcționale. Deocamdată nu s-a rezolvat nimic. Cei de la Ministerul Dezvoltării nici măcar nu au răspuns solicitării, iar fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, vorbește de un proces birocratic de deblocare a posturilor, fără a da o soluție concretă.
Primăriile cer 110 posturi pe măsurile 3.2.2. și 3.1.3.
Instituția Prefectului Sălaj a centralizat cererile venite din partea primăriilor și urmează să susțină la ministerele de resort deblocarea posturilor. Conform centralizării, este nevoie de deblocarea a 110 posturi în administrația publică. ”Pe măsura 3.1.3. se cere deblocarea a 46 de posturi, câte două pentru fiecare centru turistic din cele 23 de comune, iar pe măsura 3.2.2. este nevoie de 60 de posturi la centrele after school și patru posturi la centrele de permanență”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Sălaj, Oana Ciobanu.
UDMR nu-și pune subprefect tot din cauza posturilor blocate
Una dintre condițiile UDMR pentru intrarea la guvernare și susținerea Cabinetului Ponta a fost obținerea mai multor posturi în administrația publică. Conform protocolului, UDMR are dreptul să numească subprefectul în județul Sălaj. Pentru această funcție a fost vehiculat numele consilierului județean Robert Szilagyi, însă există o problemă. Acesta nu este funcționar public, prin urmare nu poate fi numit subprefect. Surse oficiale ne-au confirmat că deocamdată se așteaptă deblocarea unor posturi în comunele cu primar udemerist, după care ar urma o detașare la Prefectură.
100 de posturi pentru 100 de pile. Mai bine nu. Acum este un post de consilier juridic la politia locala si pe site-ul primariei nu s-a anuntat nimic.. Se fac ca ploua pt. ca e post cu dedicatie. Cine o sa sparga cloaca din primaria Zalau?
Decat sa fie angajate sotiile primarilor sau pilele lor la centrele de informare turistica, mai bine nu. UDMR sa-si puna pofta in cui! Au ajuns mai rau ca pesedistii! Apropo: de ce nu se limiteaza mandatul primarilor? Ar fi bine sa nu poti fi primar mai mult de doua ori!