Datoriile acumulate de sute de pensionari sălăjeni prin credite sau neplata altor sume datorate sunt din nou recuperate prin Casa de Pensii, prin popriri instituite în urma executărilor silite. Dacă o perioadă de timp, anul trecut, aceste popriri au fost întrerupte în urma pandemiei, acum, deși situația pensionarilor este și mai dificilă în această privință, oprirea sumelor a fost reluată. În această situație sunt peste 700 de vârstnici executați silit, care primesc lunar o pensie “tăiată”. Cei mai mulți spun că se aleg cu un venit cu care nu își pot acoperi nici măcar un minimum alimentar de subzistență. Situația deosebit de grea a seniorilor nu reprezintă ceva nou pentru nimeni. Problemele cu care aceștia se confruntă sunt multiple: de la calea întoarsă pe care o fac de multe ori din fața ușilor autorităților, lipsa de sprijin atunci când natura lovește în gospodăriile și grădinile lor, lăsându-i fără sprijin și deznădăjduiți, de la dificultatea gestionării situației pandemice până la orele de așteptare pentru ridicarea medicamentelor compensate din cauza sistemului cardului de sănătate dar și momentul adevărului, cel de fiecare lună, atunci când primesc cuponul de pensie. Vorbim despre pensionarul “obișnuit”, nu cel “special”, a cărui pensie reprezintă echivalentul a 2.000 până la 5.000 de euro, în Sălaj. Există pensionari cu datorii făcute de nevoie, alteori dând dovadă de naivitate în fața unor persoane rău-voitoare sau chiar a unor instituții financiare care le-au acordat împrumuturi fără să le explice detaliat și cu claritate care sunt condițiile de rambursare, dobânzile, comisioanele. Desigur, în cele mai multe cazuri, vina pentru aceste situații aparține pensionarilor, însă, așa cum știm, tot nevoia îi împinge către astfel de situații critice. Pentru aceste datorii, Casa de Pensii a fost nevoită să solicite instituirea popririi pe singurul venit – pensia. Dacă anul trecut erau puțin peste 600 de pensionari în această situație, în acest moment numărul seniorilor sălăjeni executați silit a ajuns la 735.
Cea mai mare datorie a unui pensionar: 2,3 milioane de lei (aproximativ 475.000 de euro)
Situațiile care generază aceste popriri sunt diverse: debite de la utilităţi neachitate, impozite, taxe şi amenzi neplătite la primării sau creanţe la ANAF. Sunt, totodată, foarte multe cazuri de vârstnici care au girat pentru copiii ori nepoții lor, au luat împrumuturi din bancă sau, în cele mai grave cazuri, pur şi simplu au dat codul numeric personal unor străini şi s-au trezit datori peste noapte. Nu sunt puțini nici cei care au apelat, atrași de reclame nesincere, la credite oferite de Instituțiile Financiare Nebancare, cunoscute sub titulatura de IFN-uri, instituții care practică în mare majoritate dobânzi uriașe (DAE). Reprezentanții Casei Județene de Pensii Sălaj ne-au comunicat următoarele: “În evidențele instituției noastre se află, în prezent, 735 pensionari cu popriri pe drepturile de pensie. Cea mai mare rată lunară reținută este de 2.333 lei, iar cea mai mică este de 35 lei. Cel mai mare debit aflat în evidențele instituției noastre este de 2.333.318 lei. Executarea silită prin înființarea popririi a creanțelor bugetare, în baza titlurilor executorii emise de organul fiscal central, organele fiscale locale și casele teritoriale de pensii a fost suspendată până în data de 25 decembrie 2020. Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2021, a fost reluată poprirea pe drepturile de pensie”. În evidențele Casei Județene de Pensii Sălaj sunt 63.816 beneficiari de prestații, din care: 53.908 pensionari din sectorul de stat – 24.072 femei și 29.835 bărbați. Sunt 4.237 pensionari din sectorul agricol (din care 3.742 sunt femei); 5.671 beneficiari de pensii acordate în baza unor legi speciale (magistrați – 33, personal auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor – 20, auditori publici ai Curții de Conturi -12, total 65 beneficiari de pensii speciale) și beneficiari de indemnizații acordate în baza unor legi speciale (revoluționari, refugiați, deportați, detașamente de muncă, soț supraviețuitor etc.).
Foto: Magazin Sălăjean
D-le ZIARIST, , citesc de multa vreme ,cu interes articolele scrise de dvs. SI EU MA GASESC IN SITUATIA DE A FI EXECUTAT SILIT ilegal, desi Guvernul a suspendat executarile silite pana la data de 25 decembrie 2020 , cum ziceti d-voastra , referitor la executarile silite prin infiintarea popririi a creantelor bugetare . La momentul potrivit , o sa va contactez la ziar pentru detalii . Sunt curios daca veti scrie un articol despre cazul meu. Multumesc. Va rog NU MA MAI CENZURATI , libertatea cuvantului este asigurata se statul ROMAN iar articolul meu respecta toate regulile de comunicare , decenta . NU pot trimite comentariile ………….
Sa va fie rusine celor care ati sters comentariul meu si refuzati parerea unui comentator decent . Va rog sa-l publicati si nu imi cereti sa incetinesc ritmul pt ca sunt azi la primul comentariu.
D-le ziarist o sa va contactez personal .