O grădină ecologică ce reuneşte peste 600 de specii de plante medicinale (grupate pe afecțiuni) și cu diferite întrebuințări (specii tinctoriale, condimentare, aromatice, alimentare, oleaginoase, textile, pentru hârtie, plante întrebuințate în produse cosmetice, săpunuri, pastă de dinți etc.) și colecții ale unor genuri de plante cu largi întrebuințări a fost amenajată în cadrul Grădinii Botanice din Jibou.
Sectorul Plantelor Medicinale, Utile și Grădina Ecologică îmbină permacultura cu grădina țărănească. Vizitatorii pot admira aici numeroase specii alimentare cultivate prin satele din România încă din timpuri străvechi (cărciumărese, crăițe, cosmos, garofițe țărănești, știr decorativ, gura leului), dar şi de pe alte continente, plante decorative țărănești și specii care combat dăunătorii sau se ajută reciproc în creștere.
„Cu toate că grădina a fost amenajată destul de târziu (mai-iunie), în prezent se poate spune că este un experiment reușit. În continuare se va amenaja un foișor și un loc special pentru compost. În viitorul apropiat, deja în amenajare, acestui sector i se adaugă grădina de fluturi – cu specii melifere pentru atragerea insectelor polenizatoare, în special fluturi și de asemenea cu specii de plante ce sunt gazde pentru diferite larve de fluturi”, au precizat reprezentanţii Grădinii Botanice.