Așa cum ne-am obișnuit, țara noastră este codașa Europei în aproape toate statisticile, astfel încât, nici categoria care, în mod normal, ar trebui să beneficieze de cea mai mare atenție din partea statului, nu face excepție.
Alocația pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani este în prezent de 150 de lei pe lună, în România, sumă majorată de la 84 de lei în 2019. Transformată în euro la cursul actual al BNR, suma reprezintă 31,4 euro, adică 1 euro pe zi. Alocația din România este una dintre cele mai mici, alături de cea din Bulgaria, cea din Polonia și Slovacia. Potrivit Eurostat, cheltuielile României cu beneficiile sociale pentru copii și familie sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. Austria acordă copiilor beneficii multiple, dar cele mai asemănătoare cu alocațiile noastre sunt diferențiate pe vârste. Înainte de a împlini 3 ani, copilul primește lunar 114 euro. De la 3 la 10 ani, alocația este de 122 de euro, iar de la 10 până la 19 ani primește 141,5 euro. Dacă își continuă studiile, tânărul primește alocația până atunci, majorată la 191 de euro/lună. Belgia are un sistem împărțit pe regiuni. Cel mai reprezentativ este cel al beneficiilor de baza din Flandra, Wallonia și Buxelles. Pentru primul copil, alocația este de 92 de euro/lună, pentru al doilea 170 de euro, iar pentru al treilea 254 de euro. Bulgaria acordă 40 de leva (20,45 euro) – alocația creste pe măsură ce numărul de copii dintr-o familie, crește. Croația are un nivel al alocațiilor stabilit în funcție de venitul pe membru de familie. Media este de 72 de euro/copil, iar alocația minimă este de 27 de euro. În Cehia sistemul este asemănător. De exemplu, pentru o familie cu un copil de până la 5 ani, alocația este de 298 de euro. Danemarca alocă o sumă trimestrială, care variază între 200 de euro pe lună (603 euro/trimestru) pentru copiii între 0 și 2 ani, și 125 de euro/lună pentru cei între 15-17 ani. Franța are o alocație lunară de 92 de Euro până la 185 de euro/lună, în funcție de venitul familiei. La aceasta se adaugă o sumă de 394 de euro pentru educația copilului.
Germania alocă o sumă de 194 de euro pe lună, sumă care crește la 200 de euro pentru al doilea copil și la 225 de euro pentru următorii. Grecia acordă 40 de euro pe lună, virată trimestrial, Pentru familiile cu peste 3 copii, se acordă 500 de euro pe an/copil.Ungaria are o alocație de 37 de euro/lună pentru o familie cu un copil. Suma crește în cazul cu mai multi copii, dar și când sunt familii mono-parentale sau care au copii cu dizabilități. Irlanda acordă 140 de euro pe copil, lunar. Suma anuală ajunge la 1.680 de euro. Italia are o alocație de 141,3 euro/lună. Luxemburg – alocația este de 30 de euro/lună, la care se adaugă o alocație pe familie de 265 de euro/lună, care crește cu 20 de euro pentru un copil peste 6 ani și cu 50 de euro/lună pentru un copil peste 12 ani. Olanda oferă peste 200 de euro/trimestru, adică 83 de euro/lună. Norvegia are o alocație de 970 de coroane norvegiene, adică 102 euro/lună. Polonia diferențiază pe vârste alocația: până la 5 ani, 22 de euro, până la 18 ani 28 de euro, iar între 18 si 24 de ani, 31 de euro/lună. Slovacia are o alocație de 23,68 de euro/lună, Slovenia acordă între 114 euro si 30 de euro pe lună, în funcție de venitul familiei. În Suedia, alocația este de 1.250 de Coroane suedeze pe lună, asta înseamnă 120 de euro. Astfel, în unele state europene, sistemul alocațiilor (beneffits, alowances) este unul complex, acordat în funcție de parametri care țin nu doar de copil, ci de veniturile familiei, de zona din care provin etc. În Sălaj, la nivel de județ, numărul beneficiarilor de alocații de stat pentru copii conform Legii 61/1993 este de aproximativ 41.700. Potrivit reprezentanților Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Sălaj, la finalul lunii noiembrie 2019, în județ au fost 41.772 de beneficiari, număr care oscilează de la o lună la alta.
Nenorocitilor care conduceti Romania , oare cum va mai rabda Pamantul atat timp cat nu gasiti bani pentru marirea alocatiilor copiilor , a slariului/pensiei minime , dar gasiti destui bani pentru salariile/pensiile nesimtite ale atator politruci,sefi , nenumaratele servicii speciale care practic nu fac numic ??!! Crestin fiind , nu cretin ca multi din cei ce ne conduc , nu va doresc nici un rau , decat sa traiti cat mai mult dar cu salariul/pensia minima . Cred ca veti trai cel putin decent cu 22 lei/zi (pensia minima ?!) din care va veti procura alimente , medicamente (nu putine/ieftine ), haine/incaltaminte , veti plati intretinerea (curent electric , apa , canalizare , incalzire , cablu etc ) si va vor ramane bani pentru relaxare , tratamente . Asa sa va ajute Dumnezeu !!
in loc sa dai bani la parinti, mai bine asiguri o masa calda pe zi , meniu complet, pe langa programul laptele si cornul ! si aceste beneficii sa fie doar la CEREREA expresa a parintilor !!!!
la multe scoli, din orase, saci intregi de lapte si cornuri sunt duse acasa de profesori si femeile de servici !
deci dale o masa calda, uniforme scolare gratis, rechizite gratis, transport gratuit pe orice mijloc de transport public, cu decontare de la primaria de unde au domiciliu !!
schimbata legea si prima data achitat din fondurile primariilor aceste cheltuieli si dupa aceea sa-si ia salariile angajatii de la primarie !!!
tabere scolare gratuite pentru copii saraci ! pt cei care nu isi permit o tabara din banii parintilor !!