În contextul pandemiei de coronavirus ce a debutat în urmă cu un an, activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj “a fost orientată cu preponderenţă către activităţi în scopul protejării sănătății publice, prevenirii îmbolnăvirii cadrelor și adaptarea modului de lucru la noile nevoi”, spun reprezentanții IPJ. Poliţiştii au verificat la domiciliu aproape 22.000 de persoane aflate în carantină/izolare, iar pentru nerespectarea restricţiilor impuse au aplicat 14.898 de sancţiuni, în valoare de 8.632.000 lei. Pe parcursul anului 2020, personalul inspectoratului a participant, ca forță de sprijin, la 431 de intervenţii, datorită manifestărilor tipurilor de risc. La finalul anului, procentul de ocupare a funcţiilor din statul de organizare fiind de 78,4 la sută. În cursul anului trecut, inspectoratul a primit 84 autospecialele, dotate cu semnale acustice/luminoase, dar şi alte dispozitive care asigură condiţii optime pentru îndeplinirea misiunilor. Toate au fost repartizate la ordine publică şi poliția rutieră. Activități desfășurate pentru deservirea comunității: în perioada de referință, au fost emise 20.514 certificate de cazier judiciar ori copii ale acestora și au fost eliberate 242 autorizaţii de procurare a armelor letale și neletale la persoane fizice și juridice, 92 permise de armă și 10 acorduri prealabile de introducere a armelor în ţară. În ceea ce priveşte situația apelurilor 112, în anul 2020, prin aplicaţie au fost primite 11.805 de apeluri de la cetăţeni. Dintre acestea, 38 la sută au fost în mediul urban și 62 la sută în cel rural.
Poliția rutieră: măsurile în pandemie au dus la săderea numărului de accidente grave
În ceea ce privește activitatea poliției rutiere, în cursul anului trecut, pe raza judeţului s-au produs cu 30 la sută mai puţine accidente grave, numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 26 la sută, iar numărul persoanelor decedate a scăzut cu 23 la sută. În funcţie de cauzele producerii, pe primul loc se situează nerespectarea regulilor de circulație de către bicicliști, viteza neadaptată la condiţiile de drum, constituie a doua cauză, în timp ce nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni este pe locul 3. De asemenea, au fost constatate 561 infracţiuni şi au fost aplicate 40.188 amenzi. Pentru abateri contravenţionale grave, sancţionate de lege şi cu măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce, au fost reţinute 2.541 permise de conducere. De asemenea, pentru conducerea autovehiculelor cu defecţiuni tehnice, inspecţie tehnică periodică expirată sau fără poliţă de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, au fost retrase, până la remedierea cauzelor, 755 certificate de înmatriculare.
Criminalitatea economico-financiară
Obiectivul principal al structurii de profil din IPJ Sălaj îl reprezintă asigurarea climatului de legalitate în ceea ce privește mediul de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene. Din perspectiva rezultatelor înregistrate, reflectate în indicatorii de performanță, în cursul anului 2020, au fost sesizate 212 infracțiuni şi s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de 83 suspecţi. Prejudiciu reținut a fost de 2.208.190 lei, iar cel recuperat, în dosarele penale aflate în lucru, în numerar, în cont bancar sau prin măsuri asiguratorii, a fost de 7.054.890 lei.
Păduri și furtul de lemn
În acest domeniu fost înregistrate 139 dosare penale, s-a confiscat cantitatea de 719,43 metri cubi masă lemnoasă şi au fost aplicate 577 sancţiuni contravenţionale în valoare de 835.500 lei. Totodată, au fost confiscate/indisponibilizate 10 atelaje hipo și 32 fierăstraie mecanice. În perioada de referință au fost primite, pentru supraveghere judiciară un număr de 55 măsuri preventive, din care 34 control judiciar și 21 arest la domiciliu. În această perioadă au fost constatate, 14 încălcări ale obligaţiilor stabilite de către organele judiciare, ocazie cu care a fost informat organul care a dispus măsura.
Criminalistică, arme și muniții
În cursul anului trecut, polițiștii criminalişti care au atribuţii de investigare tehnico-ştiinţifică a locului faptei au participat la efectuarea unui număr de 1.113 cercetări la faţa locului şi 290 reconstituiri, percheziţii, experimente judiciare, acțiuni și razii, context în care au fost ridicate 7.700 de urme. Referitor la activitatea Compartimentului de Relații cu Publicul. Au fost primite şi înregistrate 1.657 petiţii și sesizări ale cetăţenilor, 1.362 dintre acestea fiind soluționate pozitiv. Activitatea pe linie de audiențe, a fost desfășurată săptămânal, 654 de cetățeni fiind primiţi în audienţă, iar 338 au fost consiliaţi, în majoritatea cazurilor problemele ridicate de aceștia fiind rezolvate pe loc. În segmentul arme, muniții și explozivi, poliția sălăjeană a desfăşurat activităţi în cadrul acţiunilor declanşate la nivel naţional, cu un accent deosebit pe respectarea legalităţii deţinerii şi utilizării armelor, muniţiilor şi a operaţiunilor cu obiecte pirotehnice, care s-au concretizat în 56 de fapte penale sesizate, din care: două contrabandă calificată, 22 braconaj cinegetic, 32 de nerespectare a regimului armelor și muniţiilor. Au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 38 arme, 2.771 bucăți muniție, 66 capse iniţiere exploziv, 850 kg vânat, 42 trofee vânat, două capcane şi un autoturism.
Prevenirea criminalităţii
Activitatea de prevenire-componentă importantă a muncii de poliţie, s-a realizat atât prin structurile operative, cât şi prin Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, activitatea vizând pregătirea antivictimală şi antiinfracţională a populaţiei, dezvoltarea parteneriatelor cu comunitatea, elaborarea de studii şi cercetări privind fenomene şi procese specifice Poliţiei Române. Au fost organizate 17 activităţi în unităţile de învăţământ de pe raza judeţului, la care au participat aproximativ 670 elevi şi cadre didactice. Inspectoratul a realizat şi o campanie de prevenire a violenţei domestice şi a victimizării femeilor, la care au luat parte 540 de femei. Infracţionalitatea sesizată, la structurile de ordine publică, înregistrează o scădere cu 13,78 la sută. În ceea ce privește criminalitatea stradală, acest gen de fapte a cunoscut un trend descendent, faţă de anul 2019, cu 32 la sută. Furtul a înregistrat o scădere în anul 2020 cu 32 la sută la majoritatea genurilor de astfel de fapte. Tâlhăriile în mediul stradal au scăzut cu 21 la sută, acestea neproducându-se cu o violenţă deosebită. În segmentul faptelor de violență în familie, poliţiştii au emis 60 ordine de protecție provizorii, din care 26 în mediul urban și 34 în mediul rural, 45 fiind confirmate de procuror, 13 au fost infirmate de procuror, iar 31 au fost transformate în ordine de protecţie de către instanță.