Numărul donatorilor de sânge din judeţul Sălaj este într-o continuă creştere. Cel puţin asta susţine şi medicul Angela Badea, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Zalău, care afirmă că în primul semestru al acestui an, în perioada ianuarie – iunie, s-au înregistrat 4.070 de donări. La un simplu calcul, raportând numărul donatorilor la toată perioada primului semestru, reise faptul că, zilnic 22 de persoane donează sânge.
Potrivit unor informaţii furnizate de medicul Angela Badea, creşterea semnificativă a donatorilor de sânge în judeţul Sălaj se datorează şi campaniilor lunare de colectare desfăşurate în localităţile Şimleu Silvaniei, Crasna şi Jibou prin intermediul căreia lunar o caravană mobilă, cu personal specializat, se deplasează în teren pentru recoltare.
O donare – 450 de mililitri de sânge
Pentru 450 de mililitri de sânge, persoanele donatoare beneficiază de şapte tichete de masă în valoare totală de 68 de lei, o zi liberă de la serviciu sau de la şcoală – în cazul în care donatorul este elev, dar şi de o reducere cu 50 la sută a abonamentului pentru transport public. Pe lângă toate aceste facilităţi, donatorii mai beneficiază şi analize gratuite. Potrivit directorului Badea, Centrul de Transfuzie din Zalău administrează aproape toate spitalele şi clinicile din Transilvania, dar şi alte judeţe. „Trimitem sânge, în special plasmă, în mai toate spitalele din Transilvania, şi în alte judeţe. Săptămâna trecută am trimis la Timişoara şi Arad. Asigurăm necesarul pentru toate spitalele din judeţele limitrofe în special pentru bolnavii din Sălaj aflaţi la tratament în alte oraşe”, a precizat managerul Badea.
Donatorul de sânge poate fi orice persoană, clinc sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, cu greutatea de peste 55 de kilograme, însă vârsta ideală pentru donare este de maxim 50 de ani. Toţi cei care doresc să doneze sânge trebuie să se prezinte la Centrul din Zalău cu un act de identitate. După cum a explicat Angela Badea, recoltări se realizează şi în localităţile Crasna, Şimleu Silvaniei şi Jibou, prin intermediul caravanei mobile. Astfel, în fiecare primă zi de marţi din fiecare lună, recoltările se realizează la Spitalul Orăşenesc din localitatea Crasna, a treia zi de joi din lună recoltările se fac la policlinica din cadrul Spitalului Orăşenesc din Jibou, iar în ultima miercuri din lună – la Şimleu Sillvaniei, la cabinetul medical al şcolii cu predare în limba maghiară.
Reguli pentru donare
Donatorii trebuie să ştie că înainte de donare nu trebuie să consume alcool, cu cel puţin 72, tutun sau cafea. Este indicată hidratatrea cu apă sau ceai. Bărbaţii pot dona sânge de minim cinci ori pe an, la un interval de 70 de zile calendaristice, iar femeile de patru ori pe an, la un interval de 90 de zile calendaristice. Persoanele care se află la prima donare nu pot depăşi vârsta de 50 de ani.
În cursul anului 2013 la Centrul de Transfuzie s-au înregistrat 8.090 de donări, iar reprezentantul centrului estimează că şi la finalul anului în curs, numărul donatorilor va fi de peste 8.000. „Creşterile, pot să spun că sunt semnificative, de la an la numărul donărilor este din ce în ce mai mare. De la puţin peste 2.500 de donări pe tot parcursul anului 2007, în 2014 s-a ajuns la peste 8.000”, a conchis reprezentantul Centrul de Transfuzie Sanguină din Zalău.