Fructele de pădure din Sălaj sunt la mare căutare în străinătate, afaceriştii externi fiind dispuşi să plătească sume considerabile pentru aceste produse. Direcţia Silvică Sălaj şi-a propus să exporte, în această toamnă, peste 150 de tone de fructe de pădure din speciile mure, măceşe şi porumbe, direct către ţări precum Austria, Germania şi Italia.
Străinii par să aprecieze cel mai mult beneficiile fructelor de pădure, astfel că majoritatea fructelor colectate se duc peste hotare. Aici ajung fie ceaiuri, dulceţuri sau alte preparate. Fructele de pădure din Sălaj sunt cu atât mai apreciate în străinătate cu cât sunt produse agreate bio. Prin urmare, nu este de mirare că, şi în această toamnă, fructele de pădure colectate din pădurile şi de pe păşunile sălăjene vor lua calea străinătăţii.
Direcţia Silvică Sălaj îşi propune să colecteze, în acest sezon, peste 150 de tone din aceste fructe de pădure destinate exclusiv exportului.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Sălaj, Dănuţ Fogoş, a declarat că producţia ar putea fi, însă, afectată de seceta din această perioadă. „Noi ne propunem să colectăm, în acest an, 150 de tone de fructe de pădure, din speciile mure, măceşe şi porumbe. Deja s-a început colectarea la mure, dar este foarte important cum va evolua vremea. Porumbele vot fi cele mai afectate de secetă dacă nu mai plouă în perioda următoare”, ne-a declarat, marţi, Dănuţ Fogoş.
Potrivit sursei citate, fructele de pădure sunt destinate exclusiv exportului în Austria, Germania şi Italia. „Dacă este să ne raportăm la cererea din anii anteriori, s-ar putea ca anul acesta să nu putem onora toate comenzile”, a precizat Dănuţ Fogoş.
Cele mai scumpe sunt murele
Fructele de pădure sunt achiziţionate de la persoane fizice, la punctele de colectare înfiinţate la nivelul localităţilor. „Pentru achiziţionarea acestor fruncte am înfiinţat, în mai multe localităţi din judeţ, puncte de achiziţie, unde oamenii pot aduce mure, măceşe şi porumbe. Cei interesaţi să vândă aceste produse trebuie să ştie că preţul nostru de achiziţie este de 2,5 lei pentru kilogramul de mure, 1,2 lei pentru kilogramul de măceşe şi 1 leu pentru un kilogram de porumbe”, a afirmat Fogoş.
Conform spuselor acestuia, astfel de puncte sunt înfiinţate în zonele din judeţ în care se găsesc preponderent aceste fructe. „Sunt mai multe zone unde am deschis astfel de puncte, la nivelul municipiului şi oraşelor sălăjene, în zona Almaşu etc. Porumbele şi măceşele se găsesc, de regulă, pe păşuni şi în apropierea pădurilor”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei menţionate, prin această activitate se creează şi o sursă de venit pentru localnici.
Fructele sunt îngheţate instantaneu
Fructele se colectează în fiecare seara cu maşini speciale şi duse la cele două puncte de depozitare din judeţ. DS Sălaj dispune de două moderne congelatoare, la Şimleu Silvaniei şi Zalău, unde fructele colectate sunt îngheţate instantaneu, la temperaturi de ajung până la -60 de grade Celsius. Fructele sunt apoi depozitate, în lădiţe, în camere frigorifice, fiind transportate în străinătate cu camioane frigorifice. „Avem aparatură performantă pentru manevrarea acestor produse şi păstrarea lor în condiţii optime. Fructele ajung la centrele de depozitare în stare foarte bună şi sunt congelate instantaneu pentru a-şi păstra forma şi proprietăţile. Clienţii noştri au pretenţia ca aceste fructe să fie congelate bob cu boc, astfel că le putem onora comenzile”, a precizat Dănuţ Fogoş.
DS Sălaj a exportat în anul 2009 circa 100 de tone de fructe de pădure, aproximativ 180 de tone în 2010, pentru ca anul trecut cantitatea să fie de 150 de tone.
O afacere profitabilă
Comercializarea fructelor de pădure se dovedeşte a fi o afacere profitabilă pentru conducerea DS Sălaj, cu toate că Dănuţ Fogoş a refuzat să dea publicităţii preţurile la care sunt vândute la export produsele. „Înregistrăm un anume profit, nu unul considerabil, dar unul care să merite. Contractele încheiate cu firmele de peste hotare sunt confidenţiale, astfel încât nu putem spune care este suma exactă. Profitul acestei activităţi se înregistrează în balanţa de venituri şi cheltuieli a instituţiei”, ne-a spus reprezentantul DS Sălaj.
Potrivit acestuia, sumele de bani obţinute prin această activitate de export a fructelor de pădure sunt folosite pentru îngrijirea arboretelor, pentru împăduriri, respectiv pentru orice activităţi desfăşurată la nivelul instituţiei.
Le achizitionati pe nimic,le dati tot pe nimic la straini si pe urma acestia le vand la f-raierii de romani foarte scump!Se plateste de clientul roman pe 100-200 grame 6-8 lei si pentru unele sortimente mult mai mult(vezi supermarcheturi multinationale).Laudate gura ca ti-oi da o prajitura!