Începând cu 1 iulie 2015 , a crescut valoarea indemnizaţiei de însoţitor pentru persoanele cu handicap vizual, a salariului asistentului personal al persoanei cu handicap grav, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru persoana cu handicap grav.
Creşterea salariului minim pe economie de la 1 iulie a condus şi la o creştere a sumelor alocate persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, ca urmare a majorării retribuţiei minime de la 975 de lei la 1.050 de lei, indemnizaţia de însoţitor pentru persoanele cu handicap vizual, salariul asistentului personal al persoanei cu handicap grav, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru persoana cu handicap grav (sumă plătită direct beneficiarului) sunt, de la începutul lunii iulie, în cuantum de 777 de lei, faţă de 724 de lei, cât au fost în primul semestru al acestui an.
Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, Violeta Milaş, ne-a spus că, de aceste majorări vor beneficia peste 3.000 de persoane cu handicap de gradul I din judeţul Sălaj, din totalul de 13.000 de persoane cu dizabilităţi. Pentru celelalte persoane încadrate în diverse grade de handicap, cuantumul indemnizaţiilor şi al bugetelor complementare nu se vor modifica. „Persoanele cu handicap de gradul I pot opta fie pentru un însoţitor, angajat al primăriei din localitatea de domiciliu, fie pentru primirea acestei sume, 777 lei”, ne-a spus directorul Violeta Milaş.
Conform legii, persoanele încadrate în grad de handicap beneficiază de următoarele drepturi băneşti: indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, de 234 de lei pentru adultul cu handicap grav şi 193 de lei pentru handicap accentuat; buget complementar lunar, indiferent de venituri, de 106 lei pentru handicap grav, 79 de lei pentru handicap accentuat şi 39 de lei pentru handicap mediu şi indemnizaţie de însoţitor pentru persoanele cu handicap vizual, care este în cuantum de 777 de lei. Toate aceste drepturi sunt acordate de DGASPC Sălaj, în conformitate cu prevederile Legii 448 din 2006 republicată, pentru toate persoanele încadrate în grad de handicap, indiferent dacă fac parte sau nu dintr-o organizaţie nonguvernamentală. Condiţionarea acordării acestor sume de către ONG-uri este ilegală.
Buna ziua!
Am o intrebare…sau mai multe. Cum pot beneficia de acel ajutor de la primarie pentru persoanele cu handicap grav(acea indemnizatie de insotitor), daca eu locuiesc pt o perioada,cu viza de flotant intr-un alt judet. Ce trebuie sa fac?
Mentionez ca sunt persoana cu handicap grav, insotitor e tatal meu, iar in prezent stau cu logodnica mea pt o perioada mai lunga in alt judet…ea imi poarta sa zic asa, de grija acum.
va multumesc!
O persoana care este asistent permanent pt o persoana cu gr de hanticap 1 poate beneficia de grad de hanticap 2? Sau trebuie inlocuit ca si asistent? Va multumesc