O idee salutară pentru curățenia orașului și sănătatea publică o reprezintă, fără doar și poate, proiectul prin care se instalează rampele subterane de colectare a gunoiului, în municipiu. Executantul lucrărilor, SC Euriteh SRL, a demarat lucrările de amenajare a punctelor subterane de colectare a deșeurilor menajere de la începutul săptămânii trecute, termenul de execuție fiind de 60 de zile. Luni, 3 iulie, a venit rândul și cartierului Brădet, lucrările la punctul de colectare de lângă blocul D48 fiind în plină desfășurare. Punctele de colectare a deșeurilor la care se vor efectua aceste lucrări sunt amplasate astfel: strada Gheorghe Doja, lângă Grădinița cu Program Prelungit nr. 1; strada Avram Iancu nr. 2; strada Avram Iancu bloc M6 – M8; strada Locotenent Teofil Moldoveanu, vis-a-vis de Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”; strada Gheorghe Doja, bl. D22; strada Păcii, vis-a-vis de Grădinița Pinochio; strada Ioan Nechita nr. 13, bl. F4; strada Gheorghe Doja, bl. D48; strada 9 Mai, lângă Parcul Crișan; strada Unirii, în spatele Școlii Gimnaziale „Simion Bărnuțiu”. Valoarea investiției este de 441.000 lei fără TVA, sumă care cuprinde atât costurile de de proiectare, cât și cele de execuție a lucrărilor.
Programul e bun, dar făcut doar pe jumătate
Din păcate însă, multe puncte de colectare, atât din Brădet cât și din alte cartiere zălăuane, acolo unde chiar se impune montarea unor astfel de rampe, nu vor beneficia de acestea, cel puțin în prima parte a acestui program. Poate că o mai bună repartizare a banilor de la buget, evitarea risipei și a “actelor de caritate” în vederea achiziționării pentru aparatelor de aer condiționat și candelabrelor kitsch ale eparhiilor bisericești zălăuane sau alte repartizări de fonduri aberante, ar fi însemnat ca acest program să fie valabil pentru toți locuitorii Zalăului și pentru toate cartierele, mai ales unde acest lucru se impune cu puterea evidenței. Dacă ne gândim că doar către birourile eparhiale au plecat, în acest an, 350.000 de lei, putem lesne să realizăm că acești bani ar mai fi însemnat încă opt puncte de colectare amplasate în subteran, iar programul ar fi putut ajunge către finalizare în acest an.
Reprezentanții Primăriei fac cunoscut că, prin aceste lucrări, se dorește îmbunătățirea aspectul orașului, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional, însă uită să precizeze faptul că, cel puțin deocamdată, aceste programe sunt valabile doar pentru unii locuitori, în timp ce alții mai au de așteptat mult și bine, chiar dacă într-un viitor despre care nimeni nu vorbește, aceste rampe vor ajunge în toate locurile din municipiu. Este păcat însă că nu putem duce, prin Hotărâri luate de municipalitate și printr-un vot înțelept al consilierilor locali, acest program la bun sfârșit, în beneficiul tuturor locuitorilor care se confruntă, mai ales pe timpul verii, cu un adevărat coșmar, zi de zi, sub ferestrele apartamentelor în care locuiesc. Pe de altă parte, nici aceste rampe nu reprezintă o garanție eternă a curățeniei din jurul blocurilor.
Ele trebuie folosite cu respectarea normelor de igienă din jurul lor, cu grijă și respect pentru curățenia din jurul blocurilor. Dacă unii locatari continuă să vină cu gunoiul în brațe și să-l întindă pe o rază de zece metri până la gura pubelei sau dacă îl aruncă pe lângă gura de intrare către tomberonul amplasat în subteran, atunci nu mai putem da vina pe autorități sau pe firma care ne ridică gunoiul pentru că singurii care se fac vinovați sunt acești cetățeni. Municipalitatea este vinovată doar în măsura în care nu reușește să-i prindă și să-i amendeze, dar aici revenim la investiții și aruncarea cu banul public aiurea, în loc să investim chiar și în camere de supraveghere și într-un dispecerat, așa cum fiecare oraș civilizat are deja de mulți ani.
In zona unde se amplaseaza aceste containere sa fie impozitul mai mare