Ajunşi în situaţia de a nu mai avea un venit, dar şi fără posibilităţi de a se angaja din cauza vârstei, tot mai mulţi sălăjeni optează pentru obţinerea dreptului la pensie anticipată. Numai în acest an, în perioada ianuarie-septembrie, numărul persoanelor care au solicitat dreptul pentru obţinerea pensiei anticipate a fost de peste 750, în creştere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Având în vedere situaţia economică tot mai aspră, sălăjenii care au ajuns la vârsta de peste 55 de ani, sau în preajma acesteia, vor să iasă mai devreme la pensie. Chiar dacă nu îndeplinesc condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, din cauza nesiguranţei la locul de muncă, foarte mulţi optează pentru obţinerea dreptului la pensie anticipată sau anticipată parţial. Cu toate că trebuie să suporte penalizări şi pensia ajunge la o sumă mult mai mică decât salariul, astfel de „oportunităţi” nu sunt de ratat, mai ales într-un oraş fără prespective, fără locuri de muncă, cum este Zalăul.
Faptul că numărul sălăjenilor care aleg pensia anticipată este în creştere a fost confirmat şi de reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj. Potrivit unor informaţii furnizate de Mircea Pop, purtătorul de cuvânt al CJP Sălaj, în perioada ianuarie-septembrie 2013 la instituţie au fost înregistrare 758 de dosare de pensionare anticipată, în creştere aproape 50 de cazuri, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 709 dosare.
Pensia anticipată nu poate fi cumulată cu alte venituri
Conform legislaţiei în vigoare, persoanele care solicită dreptul la pensie anticipată trebuie să ştie că este nevoie de îndeplinirea anumitor condiţii. Pensia anticipată se acordă asiguraţilor care au depăşit stagiul complet de cotizare – 32 de ani, cu cel puţin opt ani. Aşadar, persoanele care au muncit aproximativ 40 de ani pot să dobândească dreptul la pensie anticipată cu cinci ani mai devreme decât limita de vârstă: 65 de ani în cazul bărbaţilor şi 63 de ani în cazul femeilor. Cei care obţin dreptul la pensie anticipată nu pot cumula pensia cu alte venituri, iar în cazul în care au obţinut dreptul la pensie şi reuşesc să se angajeze, vor fi nevoiţi să-şi suspende dreptul până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
De ce optează sălăjenii pentru pensia anticipată?
Faptul că tot mai mulţi sălăjeni, cu vârsta de peste 53 de ani, sunt interesaţi în a solicita dreptul la pensia anticipată este confirmat de multe persoane care se simt ameninţate de pierderea locului de muncă.
Eugenia V., o zălăuanca în vârstă de 55 de ani, angajată la o societate privată ne-a declarat că, încă de la începutul acestui an a ajuns la Casa de Pensii, pentru a vedea dacă se poate pensiona. „Nu mă interesează ce pensie primesc. Credeţi-mă că abia aştept să ies la pensie. Aproape zilnic mă duc la slujbă cu stresul că îmi pierd locul de muncă şi, în plus, aş vrea să-mi ajut fiica, să pot să am grijă de nepoţică. Sper ca la anul, spre final, să mă pot pensiona”, ne-a declarat zălăuanca.
În opinia unei altei zălăuance, Viorica S., în vârstă de 55 de ani, pensionarea este singura variantă pentru a obţine un venit. „Am 55 de ani. În urmă cu trei ani mi-am pierdut locul de muncă şi de atunci încerc să mă angajez. Aş munci orice, dar la vârsta asta nu mă mai angajează nimeni. Vreau neapărat să ies la pensie, însă deocamdată nu îndeplinesc condiţiile. Sper să mai apuc pensia. Mult, puţin, măcar îi iau, nu-i dau”, ne-a povestit dezamăgită femeia.