Românii sunt mereu creativi și dedicați pentru a avea pe mesele de Paște cele mai frumoase și colorate ouă. În timp ce unii încă păstrează tradiția vopsitului acestora în coji de ceapă, alții aleg să achiziționeze fel de fel de pigmenți din comerț.
Însă, toate cele expuse la raft în magazinele din întreaga țară conțin aditivi alimentari, potrivit unui studiu realizat de InfoCons. În total, au fost analizate 62 de produse ale mai multor producători și distribuitori, precum Oetker RO SRL (Alex, Carmin, Gallus), Secom Onix Impex SRL (Take), Brauns-Heitmann GmbH & Co. KG (Heitmann), Metma JSC și Jumbo EC. R. SRL (Metma).
Rezultatele studiului arată că 100% dintre produsele analizate conțin E-uri. Numărul acestora variază între 1 și 11 pentru fiecare produs. Media aditivilor regăsiți în compoziția vopselelor de ouă este de șase E-uri. Potrivit studiului, aproape 13% dintre produse conțin zece aditivi, 17,75% au în compoziție opt aditivi, iar doar 3,23% conțin câte unul. Cei mai întâlniți aditivi sunt acidul lactic (E270), prezent în 69,35% dintre produse, azorubina (E122), prezent în 61,29% dintre vopsele, respectiv acid citric (E330), prezent în peste 58% dintre produse.
Acestea sunt expuse la vânzare sub formă de vopsea lichidă, praf sau gel, cu gramaje între 3g și 40g. Capacitatea de vopsire variază de la zece până la 60 de ouă, chiar și la diferențe minime de gramaj. Printre aditivii analizați, acidul lactic este un conservant natural obținut prin fermentarea bacteriană a amidonului și melasei. Acesta este utilizat în industria alimentară datorită originii sale naturale și a rolului său în conservarea produselor.
Este coji de ceapă pentru roșu.Este curcuma pentru galben.Pentru albastru,nu știu.Poate știu peneliștii !