Abandonaţi de părinţi în spitale sau rămaşi fără familie în urma unor tragedii, zeci de minori din judeţul Sălaj, preluaţi pentru îngrijire de instituţiile statului, aşteaptă să îşi găsească părinţi spirituali şi să primească taina sfântă a botezului. Este şi cazul unor minori, aflaţi în plasament la Centrul Social Multifuncţioanal din Cehu Silvaniei.
Opt copii cu vârsta cuprinsă între trei luni şi doi ani, şapte băieţi şi o fetiţă, aflaţi în plasament în Centrul Social de la Cehu Silvaniei urmează să primească, cel mai probabil în cursul lunii viitoare, taina botezului. Au venit pe lume fără nicio vină, iar părinţii care i-au adus fie „au uitat” să-i creştineze şi i-au abandonat, fie n-au mai apucat. Ideea creştinării micuţilor aparţine conducerii centrului şi după cum a explicat Ana Petruţ, directorul instituţiei menţionate, anual la Cehu Silvaniei au loc astfel de evenimente prin care micuţii „fără identitate” sunt botezaţi. „Mulţi sunt abandonaţi încă de la naştere în spital, alţii sunt duşi pentru diferite tratamente la medic şi lăsaţi acolo. Părinţii îi duc să îi trateze, se internează şi apoi îi abandonează, lăsându-i în grija medicilor. Sunt şi cazuri în care micuţii şi-au pierdut unul sau ambii părinţi. Cert este faptul că cei care ajung la noi şi nu au fost botezaţi urmează să primească această taină creştinească”, a precizat directorul de la Cehu Silvaniei.
De-a lungul timpului, în cei peste 13 ani de când a început această tradiţie la Centrul Social Multifuncţional de la Cehu Silvaniei, zeci de persoane din judeţ, în special din municipiul Zalău s-au oferit să fie părinţii spirituali ai copiilor nebotezaţi suportând în întregime „preţul” acestei tradiţii, de la costumul de botez, până la masă specifică. Se pot numi cu adevărat părinţi spirituali, pentru că păstrează legătura cu micuţii. Ajung des în centru, se interesează de starea celor pe care i-au ţinut în braţe, înainte şi după ce au fost băgaţi de preot în cristelniţă şi, în plus, încearcă să suplinească atât cât pot rolul unui părinte. „Se păstrează legătura între naşi şi fini. Naşii vin destul de des să-i viziteze, comunică telefonic cu micuţii. În preajma sărbătorilor vizita naşilor este nelipsită, s-a creat o legătură specială. Chiar înainte de Crăciun, un băiat aflat aici la noi în centru a venit la mine şi m-a tot întrebat când vine mama Maria la el. Maria, fiind una din persoanele care a creştinat în cursul anului trecut un copil. (…) S-a obişnuit cu vizita, cu afecţiunea doamnei, care bineînţeles că n-a lipsit”, a adăugat directorul Centrului Multifuncţional Social Cehu Silvaniei.
Astfel de evenimente sunt organizate la centrul din Cehu Silvaniei o dată, de două ori pe an, chiar şi de trei, în funcţie de „fluxul”copiilor necreştinaţi ajunşi în plasament. Atunci când numărul părinţilor spirituali, persoane care se oferă benevol să-i boteze nu este suficient, angajaţii centrului suplinesc acest rolul. Un exemplu concret este şi directorul centrului care a devenit naşa a nu mai puţin de patru copii.
Copiii din familiile nevoiaşe – exemplu pentru cei din familiile înstărite
În prezent, în Centrul Multifuncţional Social din Cehu Silvaniei se află în plasament un număr de 108 copii, cu vârsta cuprinsă între minim trei luni şi maxim 24 de ani.
Chiar dacă provin din familii nevoiaşe sau cu dificultăţi, foarte mulţi din dintre cei ajunşi în îngrijire în instituţia precizată, pot fi exemplu pentru cei din familiile înstărite. Este şi cazul unei tinere, Anamaria Buia – 24 de ani, care în jurul vârstei de şapte ani a ajuns în centru împreună cu sora ei după ce părinţii au decedat. A urmat cursurile unei cunoscute universităţi din Cluj-Napoca, profil economic şi graţie rezultatelor – „Magna cum laude” a obţinut o bursă pentru studiu în străinătate.