Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunţat printr-o postare pe Facebook, că a fost pregătit un proiect de act normativ care vizează şomajul tehnic pentru instituţiile publice, angajaţii având posibilitatea de a rămâne acasă, prin rotaţie, un număr egal de zile dintr-o lună. „Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încheiate, am cel mai clar semnal. Se vede tendinţa de a se rămâne acasă. Este şi o perioadă în care autorităţile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenţie. În faţa acestei realităţi, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituţii, autorităţi, regii cu capital de stat care să le asigure funcţionalitatea pe durata stării de urgenţă dar care să ţină cont şi de dorinţa evidentă a multor angajaţi de a rămâne la domiciliu şi, bineînţeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă şi plată. “Şomajul tehnic în instituţiile publice reprezintă o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaţilor de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotaţie, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75 la sută din salariul de bază”, a precizat ministrul Muncii, pe pagina de socializare. Aceasta a subliniat că vor fi consultări, inclusiv cu autorităţile locale, dar este “o decizie asumată”. Prim-ministrul Ludovic Orban a punctat la rândul său, într-o declarație de presă: “Acesta este mecanismul pe care l-am gândit. Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmează să fie implementată o astfel de măsură, dar deja măsura este gândită şi urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii şi de modul în care va fi structurată ordonanţa de urgenţă prin care vom stabili această măsură. Această măsură va fi valabilă nu numai pentru administraţia centrală, ci şi pentru administraţia locală şi pentru toate entităţile publice, inclusiv entităţile publice care nu sunt în subordinea Guvernului de la nivel naţional, entităţi publice care sunt în subordinea Parlamentului sau unităţi autonome”, a explicat premierul.
Corect, sa piara si capra vecinului. Chiar asa, daca avem niste patroni cufuriti, de ce sa le mearga bine celor de la stat?
Daca aia care va fac voua, bugetari, salariile ıau 75% dın salariile proprii, voi, bugetarii, cam cat ar fi normal sa luati?! Sau ar trebui sa imprumutam tara asta pana o facem una cu pamantul?! O minima decenta nu ar strica.
Mai 13,59…se vede că nu eşti altceva decât o capră…şută.
Da neamtu, mandorlica, ministrii, parlamentarii, etc astia nu-s solidari, lor nu li se taie salariile ?
si-ar da si ei indemnizatiile pe durata pandemiei.