O inițiativă legislativă menită să modifice prevederile actuale din legislația referitoare la calculul sumelor plătite de proprietarii apartamentelor la întreținerea lunară, a fost depusă în Parlament în urmă cu câteva zile. Proiectul prevede aceea că, „asociațiile de proprietari pot decide să excludă de la cheltuielile din întreținere copiii cu vârsta sub șapte ani și o să reducă la jumătate costurile pentru minorii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani”. Proiectul de lege depus în Senat propune așadar modificarea și completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Astfel, inițiativa modifică mai multe puncte ale articolului 47 care vizează cheltuielile asociațiilor de proprietari.
”Includerea minorilor care au sub 7 ani în numărul persoanelor care se plătesc cheltuielile de întreţinere ale locuinţei şi cheltuielile asociaţiei de proprietari nu se justifică. Consumul realizat de aceşti copii minori nu se pate reflecta în contoarele de apă. De asemenea se poate face şi o excepţie prin reducerea aceluiaşi gen de cheltuieli şi pentru copiii de până în 14 ani, în condiţiile în care aceştia nu sunt consumatori care să provoace mari pierderi în bugetul imobilului, cheltuielile lor oricum sunt suportate de părinţi în calitate de proprietari ai locuinţelor în care stau”, explică inițiatorii proiectului în expunerea de motive.
Inițiativa legislativă mai cuprinde și alte prevederi, între care una care oferă posibilitatea proprietarilor să reamplaseze zidurile care nu fac parte din structura de rezistență a imobilului sau din proprietatea comună a blocului în baza unei declarații pe proprie răspundere avizată de asociația de proprietari, cu o înștiințare a autorității locale. În forma actuală, Legea prevede obligația obținerii unei autorizații de modificare a construcției de la autoritatea locală și cu semnătura majorității proprietarilor.