Numărul consumatorilor de droguri în rândul tinerilor în judeţul Sălaj este într-o continuă creştere. Chiar dacă în prezent nu se cunoaşte cu exactitate numărul real al acestora, instituţiile a căror activitate implică combaterea şi prevenirea consumulului de droguri în judeţ confirmă faptul că numărul consumatorilor a crescut comparativ cu anii anteriori.
„Aşa mă simt bine, nu pot fără” a devenit un clişeu pentru consumatorii tineri care ajung să fie „împinşi” de părinţi la Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) din Zalău. Este vorba despre adolescenţi din municipiul Zalău, elevi de liceu, cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani care consumă droguri, în general substanţe etnobotanice. Cu siguranţă, numărul consumatorilor este unul mare, însă nimeni nu ştie cu exactitate o cifră reală. Cert este faptul că în acest an, în perioada ianuarie-septembrie 2013, la instituţia care se ocupă de prevenirea, evaluarea şi consilierea antidrog au ajuns un număr de şapte tineri. „Numărul lor este în creştere, nu există o cifră oficială exactă a consumatorilor, însă anul acesta au venit la consiliere, desigur aduşi de părinţi, şapte tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani, iar anul trecut au fost cinci. E bine că vin, pot fi salvaţi şi readuşi pe făgaşul normal, însă mulţi renunţă şi îmi spun că nu se simt bine dacă nu consumă. Stiţi, sunt foarte mulţi părinţi care vin la centrul nostru să ne ceară sprijin pentru odraslele lor, însă din păcate nu pot să-şi convingă copiii şi să-i aducă aici pentru consiliere şi tratament”, povesteşte Valer Merce, coordonatorul CPECA Sălaj. În opinia lui Merce, vindecarea de această boală a consumului se poate face doar cu voinţa pacientului, dar şi cu susţinere din partea familiei, care la rândul ei este un pion principal în depistarea tânărului consumator.
Anturajul este principalul factor care determină, în special adolescenţii, să consume droguri. O doză, apoi alta, la început consumate într-un interval de timp lung şi în cantităţi mici, apoi tot mai des şi în cantităţi mai mari, îi aduc pe foarte mulţi tineri într-o situaţie irevesibilă. „Cu cât un consumator este depistat mai repede, cu atât se poate trata mult mai uşor. La cei care au ajuns la un stadiu de consum mai mare de un an, este puţin mai greu. Orice pacient care consumă droguri poate fi tratat, atâta vreme cât îşi doreşte”, a adăugat coordonatorul CPECA Sălaj. În acest an, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, au ajuns zece persoane care au solicitat sprijinul cadrelor medicale ca urmare a consumului de droguri.
Depistarea tânărului consumator
Persoanele care consumă droguri, în special tinerii, pot fi recunoscute după schimbarea bruscă a comportamentului, ca de exemplu trecerea fără motiv de la o stare de veselie la una de tristeţe, schimbarea grupului de prieteni, lipsa preocupării faţă de şcoală, dispariţia unor sume de bani sau a unor bunuri din locuinţă, apatia, somnolenţa şi starea bruscă de agresivitate fără motiv. Un consumator cu experienţă va ajunge să vândă bunuri din locuinţă, chiar şi lucruri personale, pentru achiziţionarea de substanţe. De regulă, substanţele preferate de tinerii consumatori sunt etnobotanicele, comercializate sub formă de ţigări, comprimate, fragmente vegetale ambalate în plicuri şi pulberi. Coordonatorul CPECA Sălaj a explicat faptul că, cel mai des comercializate şi consumate, în rândul tinerilor, sunt ţigările cunoscute sub demunirea de „chil”. Pentru procurarea acestora, consumatorii fideli au reţele gata formate. „Îşi dau unul celuilalt. De regulă, un consumator nu va fuma singur o ţigară, ci însoţit de prieteni. Pot fi procurate foarte uşor şi repede, iar consumatorii cu experienţă au sursele lor sigure”, a adăugat Valer Merce.
Statisticile care indică tipul consumatorului de droguri, de etnobotanice, atestă faptul că tineri provin din toate mediile sociale. „Nu există un anumit tip de consumator. Ei provin din toate mediile sociale, din familii modeste, dar şi din familii înstărite”, a mai precizat Merce.
Tineri arestaţi preventiv pentru consum şi trafic de droguri
Faptul că în municipiul Zalău, traficul şi consumul de droguri este în creştere se confirmă prin cazurile depistate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizate şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sălaj. După ce, în cursul lunii iunie 2013, doi tineri în vârstă de 19 ani din municipiul Zalău au fost depistaţi şi cercetaţi de procurorii sălăjeni pentru trafic şi consum de droguri de risc – haşiş, la începutul lunii noiembrie, alţi doi zălăuani, în vârstă de 20 respectiv 23 de ani, au fost arestaţi preventiv, tot sub aceiaşi acuzaţie. După cum declarat în urmă cu puţin timp procurorul şef Dan Buduşan, din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj, cei doi tineri au ajuns la începutul lunii septembrie 2013 în Spania pentru a realiza munci sezoniere, unde de altfel, au început să consume canabis sub forma unor ţigări confecţionate artizanal. Aflaţi pe teritoriul Spaniei, cei doi zălăuani au achiziţionat de la un cetăţean spaniol aproximativ 350 de grame de canabis, pe care le-au depozitat în diferite borcane de 400, 600 şi 800 de mililitri şi le-au introdus în ţară prin punctul de frontieră Borş, acestea fiind ascuse în bagaje. În drum spre casă, tinerii au început să consume primele ţigări confecţionate artizanal ce conţineau canabis, iar odată ajunşi la Zalău, au contactat diverşi consumatori pentru a valorifica marfa. Anchetatorii acestui caz susţin faptul că, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2013, cei doi tineri au reuşit să vândă aproape jumătate din cantitatea de canabis introdusă în ţară unor adolescenţi din municipiul Zalău, printre aceştia numărându-se o fată şi un băiat în vârstă de 16 ani.
În şase luni – 150 de consumatori
În primele şase luni ale acestui an, în perioada ianuarie-iunie 2013, ca urmare a traficului de droguri pe teritoriul judeţului Sălaj, au fost identificate 150 de persoane care achiziţionau droguri, majoritatea fiind tineri cu vârsta cuprinsă între 17 şi 26 de ani.