Toţi europenii, inclusiv românii, cumpără carne după reguli noi. Asta, începând din această lună, ca urmare a unui regulament european intrat în vigoare începând cu data 1 aprilie 2015, prin care toate tipurile de carne trebuie să aibă o etichetă aplicată, care atestă locul de producţie a cărnii. Până în prezent, această menţiune era obligatorie doar în cazul cărnii de vită, măsura fiind introdusă după apariţia „bolii vacii nebune”. Însă, de la 1aprilie, eticheta, cu menţiunea precizată, trebuie aplicată şi în cazul cărnii de porc, oaie, capră şi pasăre.
Astfel, ambalajul oricărui produs din carne de porc, oaie, capră sau pasăre va reflecta obligatoriu adevărul despre ce suntem pe cale să cumpărăm. Uniunea Europeană (UE) insistă asupra faptului că oamenii trebuie să ştie cu ajutorul etichetei inclusiv ţara de origine pentru carnea din alimentele procesate de pe rafturile magazinelor.
„Noile reguli se referă la carnea proaspătă, refrigerată sau congelată provenită de la porcine, ovine, caprine şi păsări de curte, vândută sub formă preambalată consumatorilor finali şi unităţilor de restauraţie colectivă. Statele membre pot decide să extindă noile reguli de etichetare şi la carnea care nu este preambalată”, a informat în săptămânii trecute Comisia Europeană. Elaborate în temeiul regulamentului din 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, noile reguli au fost agreate de statele membre în luna decembrie 2013.
[…] Toţi europenii, inclusiv românii, cumpără carne după reguli noi. Asta, începând din această lună, ca urmare a unui regulament european intrat în vigoare începând cu data 1 aprilie 2015, prin care toate tipurile de carne trebuie să aibă o etichetă aplicată, care atestă locul de producţie a cărnii. Până în prezent, această menţiune era obligatorie doar în cazul cărnii de vită, măsura fiind introdusă după apariţia “bolii vacii nebune”. Însă, de la 1aprilie, eticheta, cu menţiunea precizată, trebuie aplicată şi în cazul cărnii de porc, oaie, capră şi pasăre. Astfel, ambalajul oricărui produs din carne de porc, oaie, capră sau pasăre …read more […]