Primăria municipiului Zalău a găzduit la finalul săptămânii trecute şedinţa ordine și liniște publică la care au participat reprezentanți ai instituției, reprezentanți ai Poliției municipiului Zalău, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Sălaj, ai Poliției Locale Zalău, ai cultelor religioase din municipiu, dar și reprezentanți ai marilor magazine din oraș. Potrivit unei informări, întâlnirea a reprezentat un prim pas făcut înspre realizarea unui parteneriat public – privat pentru combaterea fenomenului cerșetoriei în municipiul Zalău, așa cum s-a stabilit în cadrul ultimei ședințe de ordine și liniște. Având în vedere perioada apropiată sărbătoririi Paștelui, fenomenul cerșetoriei este în creștere și se concentrează, în special, în perimetrul marilor magazine, a bisericilor și pe principalele artere de circulație din oraș. Persoanele care apelează la mila publică, încurajați de primirea foloaselor necuvenite de la cetățeni, bani sau bunuri, au dezvoltat, de-a lungul timpului, o atitudine insistentă, chiar agresivă, de apelare la mila publică. Astfel, pentru a diminua acest fenomen, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre organizarea unor acțiuni comune, în care instituțiile abilitate vor supraveghea și acționa în spațiul public, iar bisericile și magazinele se pot implica prin acțiuni de prevenție și informare a cetățenilor asupra consecințelor menținerii acestei atitudini față de cerșetori și îndemnând cetățenii să își manifeste compasiunea în alte moduri, mai benefice. ”Ajutarea aproapelui trebuie să rămână, în continuare, o acțiune prezentă în rândul zălăuanilor, și nu numai, dar trebuie să fie făcută în mod selectiv, să fie îndreptată către persoanele care au, într-adevăr, nevoie de ajutorul semenilor. S-a constatat că, în rândul persoanelor care cerșesc, 90 la suta sunt persoane apte de muncă, capabile să se întrețină prin forțe proprii. <<Succesul>> pe care îl au prin apelarea la mila publică îi determină să nu își caute un loc de muncă, ci să fie, zilnic, prezenți în magazine sau în afara lor, în ușa bisericilor, insistând, agasând sau chiar agresând trecătorii. O parte din ei au depășit și această linie, săvârșind acte de furt și tâlhărie”, se precizează în informarea emisă de municipalitate. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Zalău, o acțiune comună, concertată, a instituțiilor abilitate și a societății civile, făcută în mod constant și țintit, cu siguranță va genera rezultate semnificative și va duce la descurajarea cerșetoriei, astfel încât fenomenul să se stingă de la sine.
Dar stârpirea fenomenului e la indemana noastră , a tuturor : nu le mai dați nimic și vor pleca singuri !
Vorbiti ma comunistilor cu Bolojan, primaril Oradeei. Securisti borati marc ciunt pop nosa. Taraturi ale societatii!
Unde vor pleca daca nu au studii ? TREBUIE obligati sa faca scoala ! Ne vor urmari pe noi cand luam banii de la bancomat ,,,,,
La muncă la ADP sau alte munci necalificate în construcții , săpat șanțuri , zilieri în agricultură , etc. nu e nevoie de studii . Cât timp se găsesc „binevoitori” care le dau bani sau alte bunuri , nu vor munci , vor sta la nesfârșit cu mâna întinsă , ca niște paraziți .
politicienii nostril, PSD-isti, au facut legi pentru hoti, criminali, cersatori, corupti, pentru o categorie aparte de oamni, care sunt deasupra legilor, o minoritate care a ajuns sa ne conduca !!
legea trebuie schimbata, restul e simpla gargara !!!
solutia este sa fie amendati cei careincurajeaza cersatoria ! adica cei care dau bani/bunuri la cersatori !!!
p.s. ciudat este ca cersatorii tiganii nu mai pleaca din tara !!! ei stau si voteaza !!!