Noul Cod Rutier a fost aprobat: Amenzile vor fi colectate într-un cont unic

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice a fost aprobat de Guvern în şedinţa de miercuri, 16 octombrie.  Astfel, potrivit noului Cod Rutier publicat miercuri pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) amenda maximă pentru şoferi ajunge la 9.600 de lei, iar cea mai mare perioadă pentru suspendarea permisului de conducere este de doi ani. De asemenea, depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se va suspenda şi permisul de conducere pentru 90 de zile. În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În situaţia în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeaşi, potrivit proiectului menţionat.

De asemenea, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o îmbibaţie de 0,15 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 grame/litru alcool pur în sânge, este interzisă. Astfel, conducătorul auto, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 grame/litru alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat, va fi sancţionat cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile. În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 grame/litru alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.
Totodată, conform actului normativ, vor fi sancţionaţi cu nouă până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. În situaţia în care un conducător auto nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Mai exact, Poliţia Rutieră întocmeşte dispoziţia de suspendare în termen de cinci zile de la expirarea termenului de plată a amenzii şi o comunică persoanei vizate. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare.
Amenzile percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie. Proiectul noului Cod rutier urmează să fie transmis spre dezbatere Parlamentului pentru a face parte dintr-o “asumare comună”, după cum a precizat premierul Ponta, miercuri. De altfel, în urmă cu o săptămână, Guvernul a amânat, pentru a doua oară, adoptarea noului Cod rutier, pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a contului unic în care să fie vărsate toate sumele încasate din amenzile percepute pentru contravenţii şi infracţiuni.

 

One Thought to “Noul Cod Rutier a fost aprobat: Amenzile vor fi colectate într-un cont unic”

  1. flavia pintea

    doamne proasta esti femeie care ai scris articolul. inca nu e aprobat.

Leave a Comment