Peste 100 de salajeni au actionat in instanta statul pentru inmatricularea autovehiculelor fara plata taxei pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, intrata in vigoare in luna ianuarie a acestui an. Potrivit reprezentantilor Serviciului de Inmatriculari Salaj, pana la aceasta data nu a fost pronuntata sentinta in niciunul dintre aceste dosare aflate pe rolul instantelor de judecata.
Controversata taxa auto care, de-a lungul anilor, a fost modificata din taxa de prima inmatriculare in taxa de poluare pana la actuala denumire, de taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, continua sa aglomereze instantele salajene cu procese deschise de salajeni impotriva statului in vederea inmatricularii fara plata taxei sau de recuperare a taxei deja achitate.
Seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor Salaj, Remus Stanciu, ne-a declarat ca, la aceasta data, sunt pe rolul instantelor de judecata peste 100 de dosare in care proprietarii de autovehicule au solicitat inmatricularea fara plata taxei. Pana la aceasta data nu a fost data solutia in niciunul dintre dosarele in care au fost actionati in instanta de proprietarii de autovehicule pentru inmatricularea fara plata taxei pentru emisii poluante. De regula, cauzele aflate pe rolul instantelor de judecata pot dura mai multe luni, a afirmat Remus Stanciu. In acest timp, proprietarul poate circula cu autoturismul maxim 90 de zile, cu numere provizorii.
Aproximativ 1.300 de salajeni, invingatori in instanta
Cele aproximativ 100 de dosare pentru inmatricularea autovehiculelor fara taxa pentru emisii poluante sunt doar picatura in ocean, prin mainile judecatorilor trecand intre anii 2009-2012 aproape 2.700 de cauze, avand ca obiect inmatricularea fara taxa de poluare.
Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Institutiei Prefectului Judetului Salaj, incepand cu anul 2009 si pana la mijlocul lunii martie a anului in curs, Tribunalul Salaj a inregistrat aproape 2.700 de actiuni in instanta pentru inregistrarea autovehiculelor pe drumurile publice din tara, fara plata taxei de poluare. Majoritarea dosarelor au fost deja solutionate. Astfel, dintre actiunile formulate, 1.092 au fost respinse, 32 de dosare au fost suspendate, iar alte 192 anulate. De asemenea, o actiune a fost perimata, in timp ce in 49 de cauze reclamantii au renuntat la judecata. De cealalta parte, aproape jumatate dintre salajenii care au inaintat actiuni in instanta au primit castig de cauza. Este vorba de 1.346 de salajeni care si-au inmatriculat autovehiculele fara plata taxei de poluare.
Recursuri respinse de instanta superioara
Institutia Prefectului Salaj a formulat sute de recursuri impotriva solutiilor judecatoresti date in favoarea proprietarilor de autovehicule. In majoritatea dosarelor, magistratii clujeni au dat castig de cauza tot proprietarilor de masini. Conform acelorasi surse mentionate anterior, din cele 780 de dosare inregistrate la Curtea de Apel Cluj, peste 500 au fost deja solutionate: 417 au fost respinse si 89 au fost admise, restul fiind in curs de solutionare.
Pe de alta parte, instanta clujeana a inregistrat aproape 180 de recursuri inaintate de reclamantii care au pierdut procesele in care au solicitat inmatricularea fara taxa de poluare. Dintre acestea, 168 au fost solutionate, in 109 cazuri recursurile fiind castigate de proprietarii autovehiculelor, iar restul respinse.
Mii de dosare, pentru restituirea taxei
Daca numarul dosarelor pentru inmatricularea masinilor fara plata taxei auto se ridica la aproape 2.700 de cauze, cele de recuperarea sumelor platite in contul acestei taxe trec de 3.000. In aceste dosare, reclamantii se lupta cu statul pentru obtinerea sumelor date pentru inmatricularea masinilor, doar cateva sute de dosare fiind solutionate in favoarea reclamantilor. Conform datelor comunicate de Directia Generala a Finantelor Publice Salaj, peste 57 de milioane de lei au achitat salajenii in contul taxei de prima inmatriculare, respectiv actuala taxa de poluare, pentru inscrierea in circulatie a masinilor second-hand aduse din strainatate, incepand din 1 ianuarie 2007.
Pentru returnarea acestor sume, proprietarii de masini trebuie sa obtina un duplicat al dosarului de inmatriculare si sa formuleze o cerere de rambursare a taxei la Administratia Financiara. Fara exceptie, raspunsul va fi negativ, insa pe baza acestui document se poate da statul in judecata. Odata cu depunerea plangerii in instanta, reclamantul are mari sanse de castig. Cu toate acestea, va trebui sa aiba rabdare, pentru ca aceste procese pot dura luni in sir (pana la 7-8 luni).