Noua Casă – un program la care mulți sălăjeni nu pot visa

Creditele pentru case rămân în continuare doar un vis pentru mulți sălăjeni, mai ales pentru cei tineri. Programul de creditare denumit “Noua Casă” pare la prima vedere mai avantajos decât vechile ediții ce purtau denumirea  “Prima Casă”, acest program nou este de fapt același vechi program, dar ușor “cosmetizat”. Cu toate acestea, nu vor fi mulți cei care vor reuși să ia bani de la bănci pentru a putea cumpăra o locuință. Salariile cerute pentru a avea acces la un asemenea credit rămân mari, iar în contextul economic ce se prefigurează în perioada următoare, salariile mici din județ și nesiguranța tot mai mare a locurilor de muncă, îi vor determina pe mulți sălăjeni să renunțe la visul de a cumpăra o casă ori un apartament prin acest program.

Astfel, persoanele care apelează la programul Noua Casă pot achiziţiona următoarele categorii de locuinţe: locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat; locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL; alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în categoriile prevăzute mai sus.

Ce salariu minim este necesar pentru a putea accesa un credit?

Pentru programul Noua Casă 2020, demarat în urmă cu trei săptămâni, băncile au venit cu oferte tentante, adresate celor care vor să îşi cumpere o locuinţă prin acest program. Se încearcă pornirea cu dreptul în acest program, pentru că așa cum se știe, vechile ediții Prima Casă nu au fost nici pe departe așa cum au preconizat atât autoritățile, cât și băncile. Printre avantajele noului program se numără şi plafonul care a crescut, fin acum până la 140.000 de euro, avansul necesar fiind de 10 până la 15 la sută. La solicitarea creditului, beneficiarul trebuie să declare pe proprie răspundere că nu deține o locuință mai mare de 50 de metri pătrați, iar dacă o deține, aceasta nu trebuie să fi fost cumpărată prin programul Prima Casă. Dobânda mai mică, de aproximativ 5 la sută, dar şi avansul despre care băncile spun că este unul decent, ar putea asigura succesul noului program, unul revigorat având în vedere faptul că vechile programe nu au stârnit prea mult interesul românilor.

Pentru apartamentele vechi, procentul de garantare a crescut de la 40 la 50 la sută, iar în ceea ce privește locuințele noi, ponderea maximă a garanției statului a ajuns de la 50 la 60 la sută. Astfel, dacă ai nevoie de 60.000 de euro, pe o durată de 30 de ani, vei avea nevoie de un salariu de minim 3.650 de lei, iar rata va fi 1.460 de lei. Tot pentru un credit pe 30 de ani, pentru 70.000 de euro, salariul net minim solicitat de bănci este de 4.250 de lei urmând să achiți  lunar o rată de 1.700 de lei, în timp ce pentru 90.000 de euro, vei avea nevoie de un venit net de cel puţin 5.500 de lei (rată lunară: 2.200 de lei). În cazul în care doreşti să achiziţionezi o locuinţă de 120.000 de euro, rata va fi de 2.900 de lei, iar salariul va trebui să fie mai mare de 7.250 de lei. Este important de precizat că aceste calcule sunt doar orientative. Au fost luate în calcul credite pe 30 de ani pentru diferite sume la care se adăugă un avans de 15 la sută, un curs leu/ euro de 4,85 şi o rată de îndatorare de maximum 40 la sută.

 

 

 

Leave a Comment