Nouă ani de SMURD în Sălaj, peste 24.000 de misiuni în slujba vieții

Peste 24.000 de intervenţii. Aceasta este cifra care defineşte primii nouă ani de activitate ai Serviciului Mobil de Urgență Resuscitare și Descarcerare (SMURD) în Sălaj.

Înființarea SMURD Sălaj a avut loc în 16 decembrie 2011, zi în  care pompierilor li se încredinţau şi misiunile de acordare a primului ajutor calificat prin dotarea unităţii cu patru ambulanţe de tip B2, repartizate la structurile de intervenție din localitățile: Zalău, Şimleu Silvaniei, Nuşfalău şi Ileanda. “Pentru a răspunde într-un timp cât mai scurt solicitărilor medicale venite din partea sălăjenilor, începând din 23 aprilie 2017, devine operaţional Punctul de Lucru în localitatea Șărmășag, cu un echipaj de prim ajutor calificat. Un an mai târziu, în 16 decembrie 2018, se operaționalizează un nou echipaj de prim ajutor calificat în cadrul Punctului de lucru din localitatea Sânmihaiu Almașului. Anul 2019 este un an prolific în dezvoltarea serviciului integrat de acordare a asistenței medicale de urgență prespitalicească în județul Sălaj prin operaționalizarea, la data de 1 aprilie, a unui echipaj de terapie intensivă mobilă la Zalău şi un echipaj de prim ajutor la Jibou.

Un aport major în gestionarea cazurilor medicale foarte grave a fost adus de către elicopterul SMURD operaționalizat în 10 septembrie 2019, în cadrul subunităţii de pompieri Jibou. Astfel, în prezent la nivelul judeţului Sălaj sunt operative șase ambulanţe tip B2 încadrate cu paramedici pompieri şi o ambulanţă tip C1 încadrată cu medic, asistent medical şi doi paramedici pompieri”, au precizat reprezentanții SMURD Sălaj. Potrivit acestora sunt nouă ani de construcție a unei echipe de profesioniști în intervenția medicală de urgență, ani care au adus împreună medici, paramedici, asistenți medicali, piloți, pompieri și nu în ultimul rând voluntarii Inspectoratului pentru Situații de Urgență, toți entuziaști, buni profesioniști, îndrăgostiți de muncă și de viața semenilor lor.

SMURD înseamnă o mare familie, o echipă, care dă sens cuvântului împreună, înseamnă a fi permanent în alertă zi sau noapte, iarnă ori vară, pentru că lupta pentru viaţă nu cunoaşte pauză. Succesul misiunilor a fost asigurat şi de buna colaborare a echipajelor cu personalul specializat de la nivelul Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Zalău, precum și de la camerele de gardă din cadrul spitalelor orășenești Jibou și Șimleu Silvaniei. Nu în ultimul rând, un aport major și-au adus Spitalele Clinice de Urgență din Cluj-Napoca și Oradea care au asigurat continuitatea liniilor de gardă atât pe echipajul de terapie intensivă mobilă (TIM), cât și pentru elicopterul SMURD.

Misiunile de intervenție – în trend ascendent an de an

În primul an de la operationalizare echipajele SMURD au efectuat 1.259 de interventii, acestea urmând un curs ascendent de la an la an, ajungându-se în 2020 (până în data de 1 decembrie) la 3.891 de intervenții. Astfel, în cei nouă ani de existenţă, SMURD-ul a avut un număr impresionat de intervenții: 24.364. În spatele cifrelor stau zecile de mii de bătăi ale inimilor pacienţilor, dar și  greutăți mari, clipe de cumpănă şi lacrimi. Însă, salvatorii SMURD, înarmaţi cu voință și determinare pentru salvarea de vieţi, au reușit să depășească obstacolele rând pe rând și au redat șansa la viață celor care și-au pus toate speranțele în ei. Aceștia sunt doar primii nouă ani dintr-o poveste de viaţă scrisă zi de zi la SMURD Sălaj.

 

Leave a Comment