Consiliul municipal a aprobat investiții de 382.000 de lei în Sala de spectacole a Clădirii Transilvania. Pe lângă dotările făcute cu ajutorul fondurilor europene, Primăria va cumpăra o cortină și lumini pentru scenă, draperii, scaune de spectacol, un sistem de sonorizare pentru concerte și vor fi dotate cabinele pentru actori. Primul mare eveniment care va fi găzduit de Clădirea Transilvania va fi spectacolul ”Lecția”, susținut de artistul Tudor Gheorghe, în data de 23 mai, începând cu ora 19. Biletele sunt puse în vânzare la Casa Municipală de Cultură Zalău. Preţul unui bilet este de 45 lei.
Vă reamintim că proiectul ”Reabilitarea clădirii monument istoric – Clădirea Transilvania din Zalău” a fost finalizat în luna aprilie. În valoare de aproape șase milioane de lei, investiția a fost asigurată în mare parte din fonduri europene și a cuprins: reabilitarea în întregime a corpului C, rebilitarea picturii murale și amenajarea fostei săli de bal ca sală multifuncțională, dotarea întregii clădiri cu sistem de climatizare și de iluminat arhitectural, construirea unei toalete publice, reabilitarea aleilor pietonale din jurul clădirii și amenajarea locurilor de parcare, precum și montarea de mobilier urban și stâlpi de iluminat în parcul din fața clădirii.
Construcția clădirii a început în prima jumătate a secolului al XIX-lea și a fost finalizată la începutul secolului XX. Dată fiind mărimea sa, Clădirea Transilvania a avut de-a lungul existenței sale mai multe funcțiuni: diverse magazine, sediul asociației culturale Astra, editură, restaurant, cofetărie, birouri ale administrației locale, locuințe, librărie, bibliotecă, berărie sau școală populară de arte. Folosită ca sală de bal, spectacole și alte evenimente publice, sala a fost centrul vieții culturale interbelice din Zalău. Spectacolele de operă și teatru erau organizate tot aici. Presa vremii menționează balurile Crucii Roșii, baluri mascate ale Batalionului 7 Vânători de Munte, Balul medicilor și numeroase seri dansante. În perioada celui de-al doilea război mondial, aici a fost stabilit cartierul general al Armatei Ungare. În a doua jumătate a secolului XX a funcționat unul din cele două cinematografe din Zalău.