Încercarea consilierilor liberali de a convinge conducerea judeţului să aloce bani pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin a fost sortită eşecului. Majoritatea aleşilor au votat vineri, 29 septembrie, în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean Sălaj, împotriva proiectului iniţiat de către liberali în vederea finanţării acestui demers cu 100.000 de lei din fondul de rezervă bugetară.
Este pentru a şasea oară când administraţia judeţeană spune „nu” unei solicitări ce priveşte asigurarea de fonduri pentru monumentul istoric de la Bădăcin.
Casa marelui om politic nu este funcţională în prezent, orice activitate fiind interzisă întrucât construcţia prezintă pericol public. „Clădirea s-a degradat continuu şi prezintă pericol de prăbuşire parţială în zona puternic afectată de infiltraţiile de apă în pereţi, acoperişul fiind în totalitate degradat. Întrucât casa este construită din lemn, cărămidă şi parţial, cărămidă nearsă, procesul de deteriorare este extrem de avansat. Parohia Greco-Catolică Bădăcin, care este administratorul clădirii, este direct interesată de conservarea monumentului, dar nu are puterea financiară necesară pentru susţinerea lucrărilor de consolidare”, arată iniţiatorii proiectului.
Monumentul istoric, în stare avansată de degradare
Campania „Salvaţi istoria naţională! Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu” iniţiată în 2015 a făcut posibil, graţie contribuţiei oamenilor inimoşi, strângerea a aproximativ 300.000 de lei din donaţii. Tot în 2015 s-au obţinut avizele şi autorizaţiile necesare începerii lucrărilor, branşamentul electric şi organizarea de şantier, demolarea anexei „parazit” de lângă prispa laterală, anexă construită în perioada comunistă.
În anul următor au fost executate lucrări de consolidare, finisaj şi reabilitare în valoare de 193.000 de lei, bani proveniţi din donaţii. La mijlocul lui 2016, a fost rezolvată problema juridică a imobilului, Casa Memorială fiind întabulată pe numele Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică Oradea. Pentru salvarea imobilului, mai sunt necesare investiţii de aproape 1,6 milioane de lei.
„Salvarea de la distrugere a acestui important monument istorice înseamnă respectarea testamentului marelui om politic, care dorea ca în casa de la Bădăcin să se ocrotească şi să se instruiască tinerii”, evidenţiază liberalii, care invocă apropiata celebrare a Centenarului Marii Uniri, care ar putea prilejui redeschiderea Muzeului „Iuliu Maniu”şi a unui centru cultural destinat tinerilor.
„Având în vedere starea actuală şi vulnerabilitatea acoperişului, se impun intervenţii de primă urgenţă pentru a evita prăbuşirea acestuia. Intervenţiile de primă urgenţă nu se pot stopa înainte de finalizare, deoarece ar însemna să se distrugă ceea ce s-a realizat până acum”, mai spun consilierii PNL.
Aviz nefavorabil
Proiectul de hotărâre iniţiat de către aceştia a primit aviz nefavorabil din partea specialiştilor CJ Sălaj, pe motiv că ordonatorul principal de credite, respectiv preşedintele instituţiei, este singurul care poate lansa propuneri privind modul de utilizare a fondului de rezervă.
Mai mult decât atât, Casa Memorială fiind monument istoric, regimul său juridic este guvernat de prevederile legislaţiei privind protejarea acestor obiecte de patromoniu. „Conform legislaţiei, autorităţile administraţiei publice locale pot aloca sume care să acopere parţial sau total costurile unor lucrări de intervenţie asupra monumentelor istorice, cu respectarea unor condiţii expres enumerate, printre care: depunerea documentaţiei de solicitare de către persoana juridică deţinătoare a monumentului în prioada cuprinsă între luna ianuarie şi ultima zi a semestrului I al anului calendaristic; acordarea finanţării se face pe baza unor criterii de evaluare şi a unui punctaj orientativ; la data alocării sprijinului financiar este obligatoriu să se constituie în favoarea UAT o garanţie imobiliară asupra imobilului, la concurenţa sumei alocate, pe o perioadă de 10 ani. Proiectul de hotărâre iniţiat nu ia în considerare aspectele legale menţionate”, a explicat Cosmin Vlaicu, secretarul judeţului.
Conducerea CJ Sălaj anunţă un program special de finanţare
„Consiliul Județean Sălaj refuză pentru a șasea oară în mai puțin de un an jumate să sprijine reabilitarea Casei lui Iuliu Maniu. Au fost patru cereri pentru acordarea de ajutor financiar, a fost depus un amendament la bugetul pe anul în curs, iar acum am depus un proiect de hotăre. De fiecare dată s-au găsit scuze – ba că nu sunt prinși bani în buget, ba că nu există un program de finanțare în acest sens, ba că nu se vede nu știu ce ștampilă… Ne-ați învârtit prin “meandrele concretului”. Ați dat bani cu nemiluita pentru aplici, candelabre, WC-uri și alte kitsch uri care au schimonosit bisericile din Sălaj. Ați desfigurat (după cum au spus-o chiar specialiștii), tot prin lucrări “inteligente” și extrem de costisitoare Porolissum-ul – cel mai important sit din județ. Și lista tâmpeniilor instituționale poate continua. Dar pentru reabilitarea Casei lui Maniu nu găsiți bani! Nu vă faceți griji – această casă va fi reabilitată, în pofida ostilității voastre. Iar Maniu va rămâne in istorie drept cel mai important, reprezentativ sălăjean”, a afirmat consilierul judeţean liberal Paul Maghiu.
O propunere privind sursa de finanţare a venit din partea colegului său de partid, Adrian Margin, care a sugerat diminuarea indemnizaţiilor celor 13 membri ai Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, care consumă anual de la bugetul judeţului aproximativ 400.000 de lei.
Vicepreşedintele CJ Sălaj, Szilagyi Robert, a ţinut să precizeze că cel mai probabil în exerciţiul bugetar viitor, administraţia judeţeană va lansa un program special pentru toate monumentele istorice din judeţ, care să respecte toate prevederile legale privind aceste obiective, o comisie de evaluare urmând să decidă, în baza unui punctaj care vor fi beneficiarii.
Am vrea(cel putin odata) sa auzim si punctul de vedere,oficial al Consiliul Judetean Salaj.Oare este posibil?Macar in interesul informarii corecte.
Oricum de atatia ani se tot strang bani si tot nu se schimba ceva concret, s-or fi saturat si astia de la judet de atata cerseala. Ceva nu e ok cu cheltuielile de acolo…
Rusine sa va fie, vremelnici conducatori ai judetului! Toti la un loc nu faceti nici cat rahatul unei muste care a poposit candva pe pantofii marelui om politic.
Cei care sunt acum la putere nu au interese speciale sa cinsteasca numele acestui bun roman. Iar de imagine nu-i intereseaza…au dat maruntis alegatorilor…si si-au asigurat puterea. Dupa ei potopul.
Ok, am inteles, tot respectul pentru ilustrul Maniu, dar totusi, 16 miliarde de lei vechi pentru restaurarea unei case mi se pare totusi exagerat, casa care din punct de vedere strict arhitectural nu are nimic deosebit.
Prin proiect se cereau doar 100.000 de lei (un miliard de lei vechi) de la Consiliul Judetean. Scrie clar, in primul paragraf al articolului.
Proiectul este pentru 100.000 lei, dar ceva totuși miroase a popi. Faci o casă luxoasă, nouă, cu 400.000 lei maxim, iar tu, popa, reabilitezi o casă, nu din materiale rare, unicat, cu 16 miliarde. Ceva popesc e la mijloc.
pt ADI de la 22.21….nici bojdeuca lui Creanga din Humulesti nu are nimic architectural …dar o vizitam pt ca e a unui scriitor roman important….avem centenarul UNIRII anul viitor …Maniu e unul din artizanii momentului renasterii neamului …toate oficialitatile il vor omagia la bust….si vor face baie de public….si dl Marc si dl Denes il vor elogia…prostimea noastra vom aplauda….si atat !….casa Maniu se va degrada in continuare…dar in schimb CJ finanteaza reabilitarea castelului Beldy si Wesseleny….Se intoarce Barnutiu in mormant !
Nevrednici si nemernici conducatori ai SJ (spurcat judet).Iuliu Maniu si-a cheltuit averea pentru un ideal! iar vremelnici conducatori de cacat,cheltuiesc averea judetului pentru interesele si placerile lor de securisti,comunisti si UTC -isti alfabetizati!!!