Aproape 40.000 de sălăjeni nevoiaşi au primit, în 2012-2013, ajutoare alimentare din fondurile Uniunii Europene. Planul European de Distribuire a Ajutoarelor pentru persoanele defavorizate din România a debutat la finalul lunii octombrie 2012 şi s-a încheiat în 31 martie 2013, după ce s-a derulat cu sincope în asigurarea a două produse – uleiul şi făina.
După cum ne-a declarat Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, stocurile de ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană, destinate persoanele defavorizate, s-au epuizat. În ceea ce priveşte numărul total al sălăjenilor care au beneficiat, în 2012-2013, de sprijinul comunitar, este vorba despre 39.595 de persoane.
P e lista iniţială a beneficiarilor au fost cuprinşi 36.378 de nevoiaşi, numărului acestora fiind suplimentat în repetate rânduri cu şomeri, pensionari şi vârstnici.
În clasamentul localităţilor cu cel mai mare număr de beneficiari conduce detaşat reşedinţa de judeţ, cu 5.693 de persoane, urmată fiind de Jibou, cu 1.600 de persoane, Şimleu Silvaniei, cu 1.400 de persoane, Cehu Silvaniei şi Crasna, fiecare cu câte 1.100 de persoane, Halmăşd (1.000 de persoane), Nuşfalău (970 de persoane) şi Valcău de Jos (900 de persoane).
Fiecare dintre cei aflaţi pe liste ar fi trebuit să primească 16 kg de făină albă, două pungi de macaroane, 6 kg mălai, 6 pachete de biscuiţi, 6 kg de orez, 4 kg de zahăr, 7 litri de ulei, 1 kg de fasole boabe, două cutii de mazăre, 2 cutii de roşii în bulion şi o cutie de bulion. Din păcate, nu toţi au avut acelaşi noroc şi asta pentru că o parte dintre produse nu au ajuns pe mesele tuturor, ca urmare a deciziei Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Bucureşti de a rezilia contractul cu firma bulgară ce trebuia să furnizeze uleiul şi făina pentru program. Aşa se face că doar 1.645 de locuitori din Zalău şi Meseşenii de Jos au intrat în posesia celor 7 litri de ulei şi doar un sfert dintre cei în drept (din cele patru oraşe şi din comunele Crasna, Hereclean şi Meseşenii de Jos) au primit 16 kg de făină.
Potrivit DGASPC Sălaj, în cadrul PEAD 2013, sărmanii Sălajului au primit în total 165 tone de făină, 199 tone mălai, 43 tone paste făinoase, 23 tone biscuiţi, 286 tone orez, 11,5 tone ulei, 61 tone fasole, 72 tone mazăre, 50 tone bulion şi 65 tone roşii în bulion.
Valoarea totală a ajutoarelor aferente Sălajului se apropie de 4,5 milioane de lei.
În categoria persoanelor defavorizate care au drept la ajutoarele alimentare comunitari au fost incluşi şomerii, invalizii şi veteranii de război, pensionarii cu venituri lunare sub 400 de lei, beneficiarii venitului minim garantat, persoanele cu handicap grav şi accentuat.
Primarul de la Mesesenii de Jos, este un reper, un model pozitiv, un suflet mare, un edil care-si cunoaste comunitatea, nevoile cetatenilor comuniei, prioritatile etc. De un astfel de om au nevoie oamenii. Felicitari d-le primar in frunte cu echipa cu care lucrezi, nu lucrezi de unul singur si se vede!